En toen stopte de teller met terugdraaien en werden meer dan een half miljoen gezinnen het slachtoffer van een beslissing van het gerecht… Gezinnen met zonnepanelen kunnen dan toch geen 15 jaar meer profiteren van een terugdraaiende teller. Een klap in het gezicht van wie vorig jaar nog snel zonnepanelen heeft laten plaatsen. 

 

Terugdraaiende teller niet wettelijk 


Het Grondwettelijk Hof vernietigde de Vlaamse regeling omtrent de zonnepanelen. Een beslissing met een stevige (financiële) impact op heel wat gezinnen. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir was er dan ook als de kippen bij om een compensatieregeling aan te kondigen. 

 

Ongeveer 101.000 gezinnen worden rechtstreeks getroffen omdat ze reeds over een digitale meter beschikken. Deze mag niet meer virtueel teruggedraaid worden. Maar mogelijk heeft het arrest ook gevolgen voor 470.000 installaties met zonnepanelen die nog een op een digitale teller wachten. 

 

Logische beslissing gezien eerdere negatieve adviezen 

 

Verbazingwekkend is de beslissing van het Grondwettelijk Hof niet. Ondanks de negatieve adviezen besloot de Vlaamse regering de beslissing er toch door te drukken en daar moeten nu de gevolgen van gedragen worden. Toenmalig Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD) jaagde deze beslissing er door en moedigde het snel laten plaatsen van zonnepanelen zelfs aan. Vanaf dit jaar was er van een terugdraaiende teller immers geen sprake meer en kan er enkel nog gerekend worden op een premie. 

 

Toekomst digitale teller onzeker 

 

Welke toekomst de digitale meter beschoren is? Die is hoogst onzeker, de vraag is nog maar of alle bezitters van zonnepanelen er nog mee gaan uitgerust worden. Hoewel de omschakeling in principe verplicht is, zullen er nog weinig gezinnen op zitten te wachten. De Vlaamse regering kondigde alvast een oplossing en compensatie aan. Logisch, want het draagvlak voor het plaatsen van zonnepanelen mag niet ondermijnd worden. Er moeten er immers nog heel wat bijkomen om de klimaatdoelstellingen te halen. 

 

Wat de toekomst brengt en welke regeling uitgewerkt gaat worden is nog hoogst onduidelijk, maar we volgen de situatie op de voet en houden je op de hoogte.