Slimme thermostaten veroveren meer en meer onze kantoren, maar ook in woningen duiken ze meer en meer op en bewijzen ze hun meerwaarde. Heel wat fabrikanten pakken uit met slimme thermostaten, de ene al intelligenter dan de andere. Volgens heel wat fabrikanten zou een slimme thermostaat het verbruik in een kantoor met zo’n 40% kunnen terugdringen, maar is dit ook bij particulieren zo? 

 

Thermostaten steeds slimmer 

 

De technologie die in slimme thermostaten verwerkt is, gaat inmiddels al zo ver dat er ook rekening gehouden wordt met weersvoorspellingen en verschijnselen. De apparatuur stuurt zichzelf bij en je hebt er dus eigenlijk geen omkijken meer naar. Dit is niet alleen goed voor je portefeuille, maar ook voor het milieu. Heel wat grote bedrijven gingen ondertussen overstag, maar moet jij als particulier ook investeren in deze slimme technologie? 

 

Investering die je kunt terugverdienen 

 

Hoewel de technologie die in reguliere woningen wordt gebruikt nog niet even ver gevorderd is, zijn ook hier stevige besparingen mogelijk. Er zijn al heel wat slimme thermostaten op de markt die verbonden zijn met de verwarmingsketel en -toestellen. De bediening kan meestal via een app op de smartphone, waardoor je een ultiem gebruikscomfort ervaart. Niet alleen kun je zo je energieverbruik sturen, je monitort ook continu je verbruik, wat helpt om bij te sturen. Uiteraard vergt dit een kleine inspanning, maar deze tijd verdien je wél terug op je energierekening. 

 

Slimme thermostaat doet je besparen 

 

Welke slimme thermostaat je kiest hangt van je voorkeur af en natuurlijk van het contract dat er vaak mee gepaard gaat. Vaak moet je voor een ‘gratis’ thermostaat een overeenkomst van enkele jaren aangaan. Stap je vroeger over, dan moet je nog een restbedrag betalen. Houd er dus rekening mee dat sommige slimme thermostaten je aan je energieleverancier binden. Wil je sowieso besparen op je energiefactuur, zonder bijkomende addertjes? Vergelijk dan je energietarief via Tariefchecker.be. Op deze manier kan je zorgeloos overstappen naar de voordeligste energieleverancier. Op die manier betaal je geen euro te veel en kun je alsnog investeren in een onafhankelijke slimme thermostaat.