Geld in stopcontact

De CREG strijdt al langer tegen deze slapende verlengingsproducten. Het gaat om slapende producten en contracten die heel wat mensen hebben lopen bij energieleveranciers, maar die meestal in verhouding ontzettend duur zijn in vergelijking met de huidige prijzen of aanbiedingen. Nu gaat blijkbaar ook de regering overstag en wordt er bekeken of dit aangepakt kan worden. De CREG blijft alvast aandringen om het automatisch vernieuwen/verlengen van energiecontracten te verbieden en al zeker op basis van slapende verlengingsproducten

 

Wat is dat eigenlijk een slapend verlengingsproduct? 

Wel, wanneer je energiecontract vervalt, wordt dit meestal automatisch verlengd. Geregeld gebeurt dit op basis van ‘oude’ producten die niet meer op de markt zijn of niet worden aangeboden aan nieuwe klanten. Vaak zijn de tariefvoorwaarden een stuk minder interessant en betaalt de klant heel wat meer, dan de actievere prijzen op de markt. De consument wordt meestal wel ingelicht, maar de lettertjes zijn vaak klein en er is geen besef van de gevolgen. Bijkomend zijn deze slapende verlengingsproducten vaak niet transparant en nergens terug te vinden op de website of in prijsvergelijkers. 

Hoeveel Belgische gezinnen zitten in bovenstaande situatie? 

Volgens de laatste cijfers van de CREG zouden maar liefst 500.000 Belgische gezinnen beschikken over een oud energiecontract en dus een slapend verlengingsproduct.

Welke besparingen zijn er mogelijk? 

Op basis van de cijfers van december 2020 zouden gezinnen met slapende verlengingsproducten tot ongeveer € 1.200 per jaar kunnen besparen op aardgas en elektriciteit. Toch een aanzienlijk bedrag. 

Hoe check je of je een slapend contract hebt? 

Via de CREG scan kom je het snelst te weten of je over een slapend contract beschikt. In amper 6 vragen krijg je uitsluitsel. 

Activeer je contract

Betaal je te veel, dan is het tijd om in te grijpen. Via Tariefchecker selecteer je de voordeligste energieleverancier en je overstap wordt van A tot Z geregeld. Je merkt meteen hoeveel je kan besparen en houdt vaak honderden euro’s op zak. Vergelijk vandaag nog je slapende energietarieven met die op de markt en switch van energieleverancier of contract.