Zonnepanelen groene energie

Zonnepanelen zijn nog steeds populair en er wordt nog steeds vol op ingezet. Hoewel de subsidies stevig zijn teruggeschroefd is het nog steeds een ecologische manier om energie te produceren en rendement uit je zonnepalen te halen. Maar verdien je de kosten nog terug en op welke termijn? Toch ook een belangrijke factor voor heel wat mensen.

Heel wat zonnepanelen in België

Meer dan een half miljoen gezinnen beschikken al over zonnepanelen, maar er is nog ruimte voor meer. Gemiddeld worden er een 12-tal panelen per huis geplaatst, goed voor ongeveer 80% dekking van het totale energieverbruik. Zeker niet slecht! Bovendien is de kostprijs van de zonnepanelen de laatste jaren in vrije val. Al vanaf € 4.000 heb je een installatie. Weet trouwens dat je als particulier de BTW kan recupereren bij de overheid, dus laat je goed informeren. Rendement halen uit zonnepanelen blijft mogelijk.

Besparing op je energiefactuur door zonnepanelen

Uiteraard zijn zonnepanelen ecologisch, maar de voornaamste reden is toch vaak dat je aardig kan besparen op je energiefactuur. Je moet immers minder energie afnemen. De opbrengst van je zonnepanelen hangt wel van een heel aantal factoren af, niet elk dak is even geschikt. Het rendement van zonnepalen kan dus wel variëren.

Rendement zonnepanelen zorgt voor meerwaarde

Nu kan je ook via Tariefchecker besparen op je energieverbruik, maar je woning meerwaarde geven, nee: dat kunnen we niet. Nu, hoeveel meerwaarde zonnepanelen scheppen bij de meerwaarde van je huis staat niet vast, maar je kan het dus wel uitspelen. Woningkopers blijken een woning met zonnepanelen gemiddeld € 5.500 duurder in te schatten. Bij verkoop verdien je je investering dus terug. Blijkbaar hebben heel wat mensen tegenwoordig ook een voorkeur voor huizen met zonnepanelen.

Als je weet dat zonnepanelen een levensduur hebben van ongeveer 25 jaar en je ze binnen de 10 jaar terugverdient, kan het ondanks de dalende subsidie nog altijd interessant zijn. Bovendien zorgen ze er bij nieuwbouw en renovatie mee voor dat je de EPB-normen haalt. Is je woning ouder dan 10 jaar, dan betaal je maar 6% BTW.

Meer weten over de subsidies voor zonnepanelen in 2018? Je vindt alle info hier.