De terugdraaiende teller voor zonnepanelen mag door het Grondwettelijke Hof dan wel vernietigd zijn, dat betekent niet dat je niet alles uit je zonnepanelen kunt halen. Heb je al een digitale meter, dan zijn dit alvast enkele tips & tricks om er het maximale uit te halen. 

Stroom verbruiken die je produceert 

Alle stroom verbruiken die je produceert gaat niet lukken, maar dat wil niet zeggen dat je je best niet kunt doen. Energie verbruiken doe je bovendien het best op de goedkopere uren. Vaak is dit ‘s nachts maar ook op zondagmiddag kan het perfect. Wil je perfect weten wanneer je het voordeligste kunt verbruiken? De energieprijzen zijn steeds een dag op voorhand beschikbaar. Momenteel zijn die er enkel voor groothandels, maar ongetwijfeld worden ze binnenkort ook beschikbaar voor de consument. Slimme tools zullen je bovendien gaan helpen om vanop afstand je toestellen te besturen of zelf al rekening te houden met de tarieven. Momenteel kom je al een heel eind met een timer. 

Analyseer je verbruik 

Een digitale meter bevat heel wat data en die kun je perfect analyseren. Je ziet je eigen verbruiksgedrag en kunt gaan bijsturen. Op een digitale meter vallen 4 cijfers op: afname dag, afname nacht, injectie dag en injectie nacht. Als je geen zonnepanelen hebt, staan de laatste twee sowieso op 0. Ook op het gratis energieportaal van Fluvius kun je je verbruik zien. Op die manier kun je makkelijk je verbruik aanpassen. 

Er zijn op de digitale meters ook twee poorten voorzien, waar je slimme apps van andere leveranciers op kunt aansluiten. Zo zijn er op maakjemeterslim.be al heel wat tools te vinden die je verbruik in de gaten houden en toekomstige kosten voorspellen. 

Samenwerkingen op komst

Momenteel is het nog niet mogelijk, maar ongetwijfeld kun je je binnen enkele jaren aansluiten bij een energiegemeenschap. Samenwerken met de buren of zelfs een hele wijk om zo optimaal de opgewekte stroom te gebruiken, is toekomstmuziek. Momenteel buigt men zich hier op Europees niveau al over. Energiegemeenschappen zouden het energieverbruik kunnen optimaliseren en toch bijvoorbeeld als één klant beschouwd worden. 

Thuisbatterij nog duur

Volgens heel wat experts is een thuisbatterij momenteel nog te duur om efficiënt te zijn. Het toestel kost momenteel nog te veel om het terug te verdienen voor het einde van de levensduur. Het is ook slechts een kortetermijnoplossing. 

Nu al besparen op je energiefactuur

Met onmiddellijke ingang besparen op je energiefactuur en zo het verlies van de terugdraaiende teller compenseren? Verander van energieleverancier! Op Tariefchecker.be geven we je alle tools in handen om vlot te wisselen. Doe er vandaag nog je voordeel mee, wij regelen alvast de overstap van A tot Z.