Er was een tijd dat de plaatsers van zonnepanelen het werk niet konden bijhouden. De voorbije jaren werden de premies en subsidies echter stevig teruggeschroefd, waardoor de vraag enigszins afnam. Nu pakt de Minister van Energie echter uit met een nieuw ‘Zonneplan’. Tegen 2025 moet er 1.500 megawatt energie meer van de daken komen. Een premie tot € 1.500 moet het plaatsen van zonnepanelen opnieuw stimuleren. 

Vanaf 1 januari nieuwe premie voor plaatsing zonnepanelen

Vanaf 1 januari kom je in aanmerking voor een premie tot € 1.500 bij het plaatsen van zonnepanelen. Het gaat om een PV-premie die verwijst naar photovoltaics oftewel fotovoltaïsche cellen. Volgens kenners kun je binnen de 10 jaar je investering in zonnepanelen volledig terugverdienen. 

Nog heel wat potentieel voor zonnepanelen 

De Vlaamse overheid rekent alvast de komende jaren op 400.000 extra installaties, goed voor om en bij de 1.500 megawatt, binnen de komende 5 jaar. Ambitieus, maar wel nodig om de klimaatambities waar te maken. Vandaag telt ons land al zo’n 500.000 installaties, maar amper 5% van de geschikte daken worden benut. 

Particulieren kunnen een zaak doen, maar ook voor bedrijven die zonnepanelen wordt er een regeling uitgewerkt. Zij kunnen deelnemen aan zogenaamde ‘call’s om projecten met zonnepanelen te realiseren. Per call voorziet de overheid een investeringssteun aan de efficiëntste bedrijven. Jaarlijks rekent de overheid hiervoor op 25 miljoen euro. 

In totaal maakt de Vlaamse overheid een budget van 57 miljoen euro vrij. 

Einde voor groenestroomcertificaten

Bovenstaande formules maken trouwens een einde aan het systeem met de  groenestroomcertificaten dat al langer onder vuur lag. De Minister van Energie maakt zich ook sterk de kost van de PV-certificaten niet om de consument af te wentelen. Nochtans komt de premie wel uit de begroting en wordt de kost dus door de belastingbetaler gedragen. Een beetje vreemd, maar volgens de minister gaat het alvast niet om een vestzak-broekzakoperatie.