Over het coronavirus hoeven we je waarschijnlijk te vertellen. Dit virus beheerst de media en is gevaarlijk. Een neveneffect van dit virus? De prijzen van zonnepanelen stijgen! Logisch, want heel wat zonnepanelen komen uit China en daar ligt de economie zowat stil. Misschien dus toch maar even wachten met het bestellen van je zonnepanelen? 

 

Zonnepanelen komen voornamelijk uit China

 

Bram Claeys, algemeen directeur van de Organisatie voor Duurzame Energie (ODE), houdt de situatie alvast nauwlettend in de gaten. “China is goed voor 70% van de wereldwijde productie van zonnepanelen, vandaar dus de enorme impact op de sector. Hoewel de belangrijkste fabrieken operationeel blijven, lopen de leveringen toch wel wat vertraging op. Vooral het materiaal op de havens krijgen blijkt moeilijk en ook de douane is momenteel bijzonder strikt. Ondertussen slinken de voorraden in Europa, wat ze meer gegeerd maakt.”

 

Prijsstijging zonnepanelen onafwendbaar

 

Een gevolg van deze schaarste zijn prijsverhogingen. “Klanten die hun bestelling al hebben geplaatst ondervinden er geen hinder van, maar voor wie nu zonnepanelen wil bestellen kan de prijs wel hoger liggen”, geeft Claeys aan. “De prijzen schommelen dagelijks en eens het ergste leed geleden is, verwachten we dat de prijs van zonnepanelen opnieuw zal stabiliseren.”

 

Installateurs moeten prijzen van zonnepanelen wel verhogen

 

Fabrikanten en installateurs volgen de ontwikkelingen op de voet. De sector geeft aan dat leveringen trager binnenkomen. Hoelang de uitvoerban nog gaat duren kan niemand zeggen, maar creatieve oplossingen worden gezocht. Zo worden er nu ook zonnepanelen per vliegtuig aangeleverd. Net nu de vraag om zonnepanelen bij particulieren weer aanwakkerde, drukt deze situatie wel enigszins de pret. Al verwachten de installateurs vervolgens wel een inhaalbeweging. Dat deze situatie tot een prijsverhoging zal leiden is bijna onoverkomelijk. Installateurs van zonnepanelen werken vaak met zeer kleine marges en hebben niet de financiële ruimte om de meerkost te bufferen.