Natuurlijk wil je met de peperdure energietarieven en een energiefactuur die de pan uitswingt, besparen op je energiefactuur en kiezen voor de goedkoopste elektriciteit bij je energieleverancier. Maar dat wil niet zeggen dat elk callcenter waar energieleveranciers mee samenwerken, het even nauw neemt met de wet. Zo kwam het callcenter waar Luminus mee samenwerk onlangs nog in opspraak. Deze keer was er sprake van spoofing, een techniek waarbij een nummer van iemand anders wordt gebruikt om – in dit geval dure energiecontracten – te verkopen. Opletten geblazen dus! 

 

Gebruik van spoofing

 

De medewerkers van het callcenter contacteerden mensen via het nummer van een andere bedrijf om vervolgens dure energiecontracten aan te bieden. Vaak werden de mensen die gecontacteerd werden ook automatisch klant bij Luminus. Probeerden ze het bedrijf te bereiken op het nummer waarmee ze gebeld werden, dan kwamen ze terecht bij een ander bedrijf. Deze fraudetechniek wordt ook wel spoofing genoemd. 

 

Toen de fraude aan het licht kwam, werd de samenwerking door Luminus met het callcenter onmiddellijk stopgezet, maar het kwaad was ondertussen natuurlijk al geschied. Weet dat je altijd 15 dagen bedenktijd hebt na het afsluiten van een energiecontract, waardoor je dit nog snel kunt opzeggen. Ook overstappen is mits een opzeg van een maand altijd opnieuw mogelijk en in principe heeft u binnen het jaar ook nog altijd recht op hetzelfde tarief bij je vorige energieleverancier. Ben je het slachtoffer geworden van spoofing, dan kan je een klacht indienen. 

 

NIet de eerste keer in opspraak

 

Luminus wordt wel meer in verband gebracht met minder fraaie praktijken. Ook vorige maand was er al een partner van het bedrijf die het nieuws haalde omdat het klanten ongewild opzadelde met dure energiecontracten. Klanten werden automatisch klant na het aanklikken van een link in een mail met een offerte of nadat ze telefonisch werden gecontacteerd. 

 

De problemen zijn voornamelijk begonnen bij Luminus na de overname door Essent. Die verplichtte Luminus om langetermijncontracten met bepaalde partners verder te zetten, al blijken die het niet allemaal even nauw te nemen met de wet. 

 

Wel betrouwbaar overstappen? Vergelijk je energietarieven via Tariefchecker en laat ons je overstap regelen. Zo geniet je zorgeloos van de voordeligste energietarieven op de markt. Bij ons geen malafide praktijken, maar transparante tarieven en een kosteloze overstap.