De federale Ombudsdienst voor Energie maakte recent de resultaten van vorig jaar bekend. Twee energieleveranciers sprongen er negatief tussenuit: Essent en Mega. Samen waren ze goed voor 33 procent van de klachten, terwijl ze maar een marktaandeel hebben van 9%. 

 

Minder klachten over energieleveranciers dan in 2019

 

In totaal kwamen er bij de ombudsdienst 6.639 klachten binnen, 6 procent minder dan in 2019. De daling van de energieprijzen en het mindere verbruik door de coronacrisis, blijken daarbij de belangrijkste redenen. Klanten worden minder verrast door hoge prijzen en klagen minder. In absolute aantallen kwamen het meeste klachten over Engie Electrabel binnen. Dit hoeft echter niet te verwonderen, want deze energieleverancier heeft meer dan 40% marktaandeel.

 

Meeste klachten over Essent en Mega

 

Als we rekening houden met het marktaandeel gingen de meeste klachten over Essent en Mega. Zo ging 21,9% van de klachten over Essent en 11% over Mega. Over Essent kwamen er wel heel wat minder klachten binnen dan in 2019, toen het bedrijf met IT-moeilijkheden te maken had. Er is alleszins beterschap merkbaar bij Essent dat trouwens recent werd overgenomen door Luminus. Volgens Essent zelf liggen de zwaarste problemen nu wel achter de rug en geloven ze zelf in verder beterschap. 


Het aantal klachten over Mega verdubbelde dan weer bijna. Het gaat hier over ongewenste leverancierswissels en onvoldoende transparantie op het vlak van prijzen. De klachten over Mega blijven de laatste jaren stijgen en er zelfs sprake van misleiding, geeft de economische inspectie aan. 

 

Minder dan de helft van de klachten over energieleveranciers ontvankelijk

 

Van alle klachten die de Ombudsdienst voor Energie kreeg vorig jaar, was iets minder dan de helft ontvankelijk. 2.613 klachten werden ontvankelijk verklaard. In tachtig procent van de gevallen kwam het tot een minnelijke schikking. In totaal werden er financiële compensaties en rechtzettingen betaald voor in totaal 561.865 euro.

 

Zorgeloos overstappen 

 

Wens je niet enkel te genieten van het voordeligste energietarief, maar ook een zorgeloze overstap? Kies dan voor Tariefchecker. Wij zorgen voor een glasheldere vergelijking en en makkelijke overstap.