De VREG wil het aangekondigde nieuwe elektriciteitstarief met 6 maanden uitstellen. Hiermee komt de energieregulator tegemoet aan de vraag van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir en netbeheerder Fluvius. 

Het nieuwe elektriciteitstarief is niet langer gebaseerd op de hoeveelheid stroom die wordt afgenomen, maar wel op het piekverbruik. Gezinnen die voor plotse, intensieve pieken zorgen op het net, zouden zo meer gaan betalen. Hiermee wil men mensen aansporen het verbruik meer te spreiden om zo het elektriciteitsnet te ontlasten. Dit nieuwe tarief werd in principe in januari 2022 ingevoerd, maar zou nu pas 6 maanden later ingevoerd worden. De VREG speelt hiermee in op de vraag van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. Die geeft aan niet klaar te zijn om het nieuwe energietarief in te voeren. Een tweede fiasco zoals met het arrest van het Grondwettelijk Hof over de zonnepanelen en de terugdraaiende teller, wil ze hiermee voorkomen. 

Ook voor distributienetbeheerder Fluvius valt de invoering op een ongelukkig moment. In januari gaat immers ook Atrias van start, de centrale databank om de verbruiksgegevens van de digitale meters te verzamelen. 

Spreiden van verbruik is verstandig

Plotse pieken kunnen veroorzaakt worden door zonnepanelen, warmtepompen en elektrische wagens. Indien we hier allemaal van zouden gaan gebruik maken, dan zijn miljardeninvesteringen nodig voor de versterking van ons elektriciteitsnet. Het capaciteitstarief moet ons aanzetten slimmer en gespreid om te gaan met ons energieverbruik. 

60% van de gezinnen zal minder betalen

Betekent het nieuwe tarief ook een verhoging van de elektriciteitsfactuur? Volgens de VREG niet. Die gaat er vanuit dat ongeveer 60% van de Vlaamse gezinnen minder zal betalen. Enkel wie heel veel energie op hetzelfde moment nodig heeft, zal dit voelen. 

Vergelijk de energietarieven 

Je energiefactuur nog meer drukken? Stap over naar een andere energieleverancier. Door de energieprijzen te vergelijken via Tariefchecker, kun je nog eens tientallen euro’s per jaar besparen. Het kost amper moeite, dus waarom zou je het niet doen.