Zonnepanelen verhogen energiefactuur vanaf 2019

Zowat een jaar geleden ging in Leuven één van de grootste coöperatieve projecten rond hernieuwbare energie van start. Tien publieke gebouwen werden in samenwerking met ECoOB en Ecopower van zonnepanelen voorzien. Inwoners van de stad konden mee investeren en eigenaar worden van deze installaties. Een doorslaggevend succes blijkt nu. 

Ondertussen werden al 2.327 zonnepanelen geplaatst. Hiermee wil de stad het goede voorbeeld geven om natuurlijke energie op te wekken en deze ook gelijk terug te geven aan de Leuvenaars. De stad hoopt hiermee andere beheerders en eigenaars van grote gebouwen mee te inspireren. 

Het totaal aantal zonnepanelen is goed voor een vermogen van 830 kWp en een investering van 650.000 euro. Samen zijn ze goed voor ongeveer 740.000 kWh per jaar. Zowat het verbruik van een 200-tal Leuvense gezinnen. Het hele project levert bovendien een besparing op van 180 ton CO2.

De samenwerking met energiecoöperaties Ecopower en ECoOB zorgt ervoor dat Leuvenaars maximaal en rechtstreeks kunnen participeren. 

Draagvlak hernieuwbare energie groeit

Het draagvlak voor hernieuwbare energie is groot. Het gaat dan ook om een win-winsituatie voor zowel burgers, de coöperaties als de stad. Leuvenaars pikken een graantje mee, de coöperaties komen er sterker uit en de stad ziet haar energiefactuur dalen. 

Projecten als deze zijn nodig om de energietransitie mogelijk te maken, de bevoorradingszekerheid te garanderen en de CO2-uitstoot te doen dalen. Steden kunnen hier zeker hun steentje aan bijdragen. Zonnepanelen blijven een slimme investering.

Leuven zet trouwens nog meer in op zonne-energie, wat past in het Leuven 2030 project. Een plan waarbij de stad binnen een tiental jaren de uitstoot van broeikasgassen op het hele grondgebied wil doen verdwijnen. Het potentieel om publieke met zonnepanelen uit te rusten is nog enorm. Het blijft dan ook niet bij deze 10 gebouwen.