Plotsklaps geconfronteerd met een afrekeningsfactuur van uw energie die een stuk hoger ligt dan voordien? Controleer dan maar even of je niet te kampen hebt met een energielek. Een energielek kan je heel wat kosten en kun je dan maar ook beter zo snel mogelijk aanpakken. 

 

Een defect toestel vaak de oorzaak van een energielek

 

Een defect toestel of een toestel dat ongemerkt heel wat energie verbruikt, het valt je vaak helemaal niet op. Toch kan dit stevig doorwegen op je energiefactuur. Een energielek kun je eigenlijk enkel op het spoor komen door maandelijks je meterstanden te controleren. Gaat het verbruik met een ruk de hoogte in en kun je er geen zinnige verklaring voor bedenken, dan heb je waarschijnlijk te maken met een energielek. Let wel, het is niet simpel om dit lek vervolgens te lokaliseren. 

 

Beschik je al over een digitale meter, dan kun je de meterstanden op je computer opvolgen, anders gaat het nog om een manueel klusje. 

 

Heb je geen idee wat een normaal verbruik is? Surf dan eens naar Energids, daar vind je het verbruik van gemiddelde gezinnen en daar kun je je eigen situatie tegen afwegen. 

 

Controleer welke toestellen een energielek veroorzaken

 

Ok, er zijn afwijkingen, maar wat dan? Door je toestellen via een slimme stekker te verbinden met het elektriciteitsnet, kun je bekijken welke toestellen veel verbruiken. Wijkt het verbruik sterk af van de normale waarden, dan kun je het toestel misschien beter vervangen. Een energiezuinige vervanger zal je immers heel wat doen besparen op je energiefactuur. Bij heel wat energieleveranciers kun je je verbruik ook al in real time meten en vaak kun je het verbruik aflezen op je smartphone. De meeste mensen zijn hier helemaal niet mee bezig, maar het kan de moeite lonen als je met een energielek geconfronteerd wordt. 

 

Neem je sluimerverbruik onder de loep

 

Wil je sowieso besparen, dan kun je het sluimerverbruik van je toestellen onder de loep nemen. Met deze tips pak je het sluimerverbruik alvast aan: 

 

  • Laat je toestellen sneller in slaapstand gaan. 
  • Laat laders niet in het stopcontact zitten na gebruik 
  • Ontdooi regelmatig de diepvriezer
  • Investeer in slimme stekkers met aan- en uitschakelaar

 

Switch van energieleverancier

 

Wil je bijkomend besparen en niet wachten tot een energielek je met de neus op de feiten drukt? Vergelijk de verschillende energieleveranciers via Tariefchecker en stap over naar de voordeligste energieleverancier. Op die manier kan je tientallen tot zelfs honderden euro’s per jaar besparen. Zeker als je al een tijdje niet meer van energieleverancier geswitcht bent, kan het je een aardige duit opleveren. Overstappen is een fluitje van een cent, er is dus geen enkele reden om het niet te doen.