Op je energierekening besparen, dat doe je door te kiezen voor de voordeligste energieleverancier. Maar daarnaast loont het ook de moeite om te isoleren. Een tekort aan grondstoffen zou de prijzen de hoogte injagen. Geen goed nieuws, maar er vallen wél nog steeds subsidies te rapen en waarom zou je dit laten liggen?

Welke isolatie brengt geld op?

Niet elke isolatie is even efficiënt. We zetten dan ook even de verschillende isolatiemogelijkheden op een rijtje en geven mee wat je ermee kunt besparen.

Het isoleren van spouwmuren

Dit kan snel en zonder al te veel breekwerk. Twee dagen werk en klaar. Je merkt er onmiddellijk het rendement van en het brengt amper stof of vuil met zich mee. Een quick-win dus. Binnen de 5 jaar heb je deze investering gerecupereerd en je kunt er een subsidie voor krijgen.

Dakisolatie

Vanaf 2021 moet er minimaal 4 cm dakisolatie zijn, dus hier is snelheid geboden. Zeker als je wil verhuren kan dit belangrijk zijn. De prijzen voor deze isolatie zijn historisch laag, al laat je dit klusje beter aan een professional over. Ook deze investering heb je door de subsidie op zo’n 5 jaar terugverdiend.

Isoleren van glas

Het vervangen van je ramen of nieuw glas aanbrengen in je bestaande profielen: beide kunnen. Kostelijk en met een al bij al redelijk beperkt rendement. Reken afhankelijk van de keuzes die je maakt op een terugverdientijd tussen de 10 en 25 jaar.

Warmtepompboiler

Werk je nog met een energieverslindende elektrische boiler, dan kan een warmtepompboiler een verstandige investering zijn. Vraag je subsidies aan en in principe heb je deze investering binnen de 7 jaar terug op zak.

Zonnepanelen

Hoewel de subsidies zijn stopgezet, kunnen zonnepanelen nog steeds een bijzonder interessante investering vormen. Zeker als je over een geschikt dak beschikt kun je al snel uit de kosten komen. Op 7 jaar tijd recupereer je je investering en begin je optimaal van het rendement te genieten.

Zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit buizen op je dak die worden opgewarmd door de zon en die aangesloten worden op je verwarmingsketel. Als het niet te koud is verwarm je enkel op de zon en anders springt je ketel bij. Experts raden aan om eerder te investeren in zonnepanelen, het duurt dan ook ongeveer 15 jaar om je investering terug te verdienen.

Wil je meer weten over de premies die je kunt opstrijken? Alle informatie vind je hier: www.energiesparen.be/premieaanvragen

Begin met energie te vergelijken

Je merkt het: isoleren loont. Al is dit wel op lange termijn. Wil je op korte termijn op je energierekening besparen, dan kun je niet om het vergelijken van energieleveranciers heen. Ook dit kan je honderden euro’s per jaar opleveren. Vergelijken kan via Tariefchecker.