Ondernemer en nog aan het twijfelen over een zonnepaneleninstallatie? Dan hak je maar beter nog dit jaar de knoop door. Dit jaar heb je immers nog de keuze tussen twee verschillende nettarieven en hier komt volgend jaar een eind aan. Juist kiezen kan je honderden euro’s per jaar opleveren. 

 

Investeer nu nog in een zonnepaneleninstallatie

 

Elke zonnepaneleninstallatie in Vlaanderen met een vermogen lager dan 10 kW en geplaatst voor 2020 behoudt 15 jaar lang op het terugdraaiende principe tarief. Concreet wil dit zeggen dat je stroomverbruik gecompenseerd wordt door de stroom die je installatie produceert. Het voordeel van dit systeem? Het maakt niet uit wanneer je de door je zonnepanelen geproduceerde energie gebruikt. 

 

Plaats je echter volgend jaar je installatie met zonnepanelen, dan val je onder een nieuw nettarief. Hierbij volgt een afrekening op basis van wat je effectief afneemt. De energiefactuur wordt dus niet meer gecompenseerd door de energie die je op het net injecteert. Neem je dus veel stroom af, dan kan je dit een stuk duurder te staan komen. De samenhang tussen productie en verbruik wordt onder deze regeling dus een stuk belangrijker. 

 

Het loont volgens specialisten alvast de moeite om nog dit jaar te investeren in zonnepanelen. Op die manier heb je immers de tijd om je verbruik aan te passen. 

 

Profiteer ook van het fiscaal voordeel 

 

Momenteel geniet je als zelfstandige nog van de verhoogde investeringsaftrek bij de installatie van zonnepanelen. Je kunt 13,5% van de aankoopwaarde van de zonnepanelen eenmalig aftrekken van de belastbare winst. Is de winst niet hoog genoeg om het bedrag volledig af te trekken? Geen probleem, het resterende stuk kan afgetrokken van de winst van de komende fiscale periode. 

 

Bovendien komt dit ook nog eens je personenbelasting of vennootschapsbelasting ten goede, waardoor je je zonnepanelen al snel kunt terugverdienen.