Eurocenten

Onlangs publiceerde de Koning Boudewijnstichting dat 1 op de 5 gezinnen moeite heeft om de energiefactuur te betalen, en bijna evenveel gezinnen geven te veel uit aan energie. Herken je dit probleem en wens je ook te besparen op de veel te hoge energiefactuur die maandelijks binnenkomt? Lees dan onderstaande tips!

4 tips om te besparen op je energiefactuur

Tip 1 | Investeer in een energiezuinige woning

Het is een behoorlijke investering en vergt soms drastische renovatiewerken, maar investeren in het energiezuinig maken van een woning is op de lange termijn ongetwijfeld de beste manier om de hoogte van de energiefactuur te doen verminderen. Zo zorgen dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas en het plaatsen van een zonneboiler of warmtepomp op termijn voor minder energie uitgaven. Voor veel van deze energiebesparende uitgaven kun je een premie ontvangen van de Vlaamse Overheid. Meer informatie hierover vind je op energiesparen.be. Daarnaast bieden banken steeds vaker groene leningen aan voor het energiezuinig maken van een woning, de rentevoet hiervan is zeer interessant en het overwegen waard.

Tip 2 | Optimaliseer thuis je energieverbruik

Besparen op de energiefactuur kan ook gemakkelijk door uw gedrag in huis aan te passen en zuinig(er) met energie om te gaan. Deze kleine aanpassingen kosten vaak niets, maar zorgen er wel voor dat de energie factuur aanzienlijk naar beneden gaat. Denk hierbij aan het uitschakelen van sluipverbruikers (opladers in het stopcontact, TV en decoder op stand-by modus..) waarmee je stevig bespaart op uw energiefactuur. Aangezien verwarmingskosten verreweg de grootste energiekost is van een woning, kun je hier ook flink op besparen. Zo bespaart je al 7% op je totale energiefactuur door de verwarming 1 graad lager te zetten! Wanneer je ’s nachts de verwarming uitzet of de temperatuur laat zakken tot 15 graden kun je nog eens 10% extra uitsparen. Meer energiebesparende tips ontdekken? Bezoek dan de site energiesparen.be.

Tip 3 | Kies voor A+++

Huishoudtoestellen met een A+++ label zijn het meest energiezuinig in gebruik, toestellen met een G-label het minst. Zo betaal je bij een droogkast met een A-label die 4 keer per week draait, ongeveer 75 euro per jaar aan elektriciteit. Bij een droogkast met een C-label betaal je al het dubbele. Kies daarom bij de aanschaf van nieuwe huishoudtoestellen voor een energiezuinige variant. Weliswaar zijn deze toestellen vaker iets duurder in aanschaf, maar op zeer korte termijn zul je de (energie)besparing al gaan merken op de energiefactuur.

Tip 4 | Vergelijk en kies de goedkoopste energieleverancier

Het lijkt een hele opgave om alle verschillende tariefformules van leveranciers voor zowel elektriciteit als aardgas met elkaar te vergelijken, maar met sites als Tariefchecker.be is dat kinderspel. Door verschillende energieleveranciers te vergelijken op onze energievergelijkingssite kun je op zijn minst de hoge kost van de energiefactuur stevig drukken, door voor de goedkoopste energieleverancier te kiezen. Meer dan kiezen hoef je overigens niet te doen, Tariefchecker.be regelt de volledige overstap voor jou.

Bron: HLN