Man onderzoekt moeilijke cijfers fonds tegen energiearmoede

Energie neemt een forse hap uit het (gezins)budget, zeker bij mensen die het minder breed hebben. Voor kwetsbare mensen is er een fonds van de overheid dat bijspringt in de strijd tegen energiearmoede, maar nu blijkt dat fonds zelf krap bij kas te zitten. Blijkbaar is er 30 miljoen euro extra per jaar nodig om de facturen te kunnen blijven betalen … 

Heel wat Belgen kampen met energiearmoede

Al jaren kampt 1 op de 5 Belgen met energiearmoede, geven de cijfers van het Platform tegen Energiearmoede van de Koning Boudewijnstichting aan. In Vlaanderen zou maar liefst 1 op 3 Belgen een betalingsachterstand hebben bij een energieleverancier, terwijl in Brussel en Wallonië, de cijfers nog hoger liggen. 

Stijging energieprijs draagt fors bij aan energiearmoede

Het Fonds Gas en Elektriciteit, biedt op zo’n moment ondersteuning via de OCMW’s, maar nu lijkt ook dat fonds binnenkort op droog zaad te zitten. De middelen voor het fonds zijn immers al jaren bevroren op 53 miljoen euro, maar er komen steeds meer mensen bij en de prijzen swingen de pan uit. Sinds de oprichting van het fonds in 2002, is de energieprijs verdubbeld. Zo is aardgas 56 procent duurder geworden sinds 2002 en elektriciteit 108 procent. Ook zijn er nu bijna een kwart meer OCMW-medewerkers en bijna de helft meer middelen voor OCMW’s nodig om de mensen in energiearmoede die bij hen aankloppen te helpen.

30 miljoen extra nodig

Het fonds roept de regering nu op om jaarlijks 30 miljoen extra in hun werking te pompen. Dit om de stijgende levensduurte en energieprijzen te kunnen volgen. Het fonds geeft aan dat deze bijkomende financiën bij voorkeur uit de algemene middelen komen. Trek je de bijdrage op de consumptie van energie op, stijgende energieprijzen nog meer, waardoor je de mensen met de laagste inkomens, het hardst treft. 

In 2017 ontvingen zo’n 120.000 gezinnen steun van het fonds, veel minder dus dan de 1 op 5 gezinnen die er eigenlijk nood aan hebben. 

Om het ergste nood te ledigen, doet alvast elk gezin er goed aan om te kiezen voor de goedkoopste energieleverancier. De tarieven vergelijken kan alvast op Tariefchecker. Overstappen is kosteloos en besparingen tot tientallen of zelfs honderden euro’s zijn mogelijk. 

 

Bron: VRT.be / De Morgen