Waren de energieprijzen van de energieleveranciers de voorbije maanden al door het dak geschoten, dan deed de oorlog in Oekraïne daar nog een flinke schep bovenop. Op de Nederlandse termijnmarkt voor aardgas werd de hoogste prijs ooit genoteerd deze week. De prijzen liggen momenteel zo’n 20 keer hoger dan een jaar geleden. Niet te vatten. 

 

De onrust op de energiemarkt is totaal. Als Rusland de gaskraan dichtdraait komen er immers heel wat landen in de problemen. In Europa zijn we voor zo’n 40% afhankelijk van Russisch gas. Sinds het begin van de oorlog is de prijs van het gas al zo’n 160% gestegen. En ook de olieprijzen waren sinds 2008 nooit zo hoog. 

 

Beschik je momenteel nog over een vast contract, dan zit je goed. Loopt dit echter af, dan bestaat de kans dat je moet overschakelen op een variabel tarief. Deze contracten worden ofwel maandelijks ofwel driemaandelijks geïndexeerd en volgen de groothandelsprijzen. Moet je overschakelen of beschik je over een variabel contract, dan ga je een stuk meer betalen. 

 

Situatie is niet meer vol te houden 

 

De situatie van deze torenhoge prijzen is simpelweg niet houdbaar. Heel wat gezinnen komen in de problemen. Sociale drama’s liggen op de loer en ook heel wat energieleveranciers dreigen over kop te gaan. Energieprijzen vergelijken loont nog altijd, maar momenteel is het wel een bijzondere markt en vallen er weinig ‘zaakjes’ te doen. de aanvragen voor betalingsuitstel of afbetaalplannen waren nog nooit zo hoog. Bij de energieleveranciers kwamen maar liefst 1,06 miljoen aanvragen binnen, goed voor een totaalbedrag van 609 miljoen euro. 

 

Heel wat organisaties roepen de overheid dan ook op om snel bijkomende maatregelen te nemen. Eerder besliste de federale regering de btw op elektriciteit naar 6% te verlagen en vanaf 1 maart en eenmalige verwarmingspremie toe te kennen van 100 euro. Dit is slechts een druppel op een hete plaat. Momenteel bekijkt de regering of ook de btw op aardgas naar 6% kan worden gebracht.