Werknemer? Mooi, dan kun je vanaf nu ook je energiefactuur laten opnemen in je cafetariaplan rond flexibele verloning. Dit kan je tot honderden euro’s fiscaal opleveren, al valt er ook al meteen een kanttekening bij te maken. 

Laat je energiefactuur een stuk betalen door je werkgever

Heel wat werknemers kunnen tegenwoordig kiezen uit een cafetariaplan. Wat meer loon, en fiets, een bedrijfswagen, … Meer en meer vallen bijkomende voordelen flexibel te kiezen. Ook een groen elektriciteitscontract bij Luminus behoort nu tot de mogelijkheden. Bij de sociale secretariaten Attentia, SD Worx en Partena Professional kan je de optie Luminus Energy Benefit kiezen. Op die manier kun je je stroom door je werkgever laten betalen, wat fiscaal voordelig is. Het voordeel kan oplopen tot 500 euro, al zal dit enkel in uitzonderlijke gevallen en bij grootverbruikers zo zijn. 

Het gaat hier om een voordeel van alle aard, waar de fiscus forfaits voor heeft vastgelegd: 470 euro voor werknemers en 1.030 euro voor bedrijfsleiders. Het deel van de stroomfactuur onder die grens wordt belast op beroepsinkomen, het deel daarboven niet. 

Luminus eerste energieleverancier die ermee start

Luminus is de eerste energieleverancier die een productruling heeft gesloten met de dienst voorafgaande belastingen, waardoor de werknemer enkel wordt belast op de 470 euro en niet op het werkelijke verbruik. Let op, want RSZ blijft wel verschuldigd. Als je weet dat de gemiddelde stroomfactuur boven de 1.050 euro zit, valt hier een zaakje te doen. 

Praktisch gezien zal de werknemer een deel van het voorschot betalen aan Luminus, terwijl de rest door de werkgever wordt voorgeschoten. Ligt de jaarafrekening hoger dan geschat, dan betaalt de werknemer bij. Is er een saldo, dan wordt dit terugbetaald min e normale bedrijfsvoorheffing en RSZ-bijdragen. 

Het gaat voor een budgetneutrale maatregel voor de werkgever. In principe is het systeem ook beschikbaar voor de gasfactuur, maar dan wel aan een hoger forfait van 930 euro, wat voor verwarming minder interessant is.

Al meteen protest van minister

Toch is er ook minder nieuws van minister van Financiën Vincent van Peteghem is niet opgezet met het systeem en wil dit verhinderen. Wordt dus ongetwijfeld nog vervolgd!