Windmolens maken energiefactuur duurder

Merk je ook dat je energiefactuur sinds begin dit jaar weer wat duurder is geworden? En dit tegen alle beloftes in … Hier kunnen twee redenen voor zijn: enerzijds de bijkomende windmolenparken op zee en anderzijds de regeling rond de terugdraaiende teller die op de schop is gegaan. Wat de reden ook is: fijn is het niet. 

Windparken zorgen voor duurdere energie

Nee, de energieleveranciers hebben hun tarieven niet verhoogd, het is de overheid die ervoor zorgt dat de energiefactuur voor sommige mensen stijgt. Zo is er een ‘toeslag offshore’ bijgekomen voor heel wat klanten. Deze taks dient om de groenestroomcertificaten te financieren. Het tarief voor 2021 bedraagt bijna een derde meer dan het tarief van vorig jaar. Bij een gemiddeld gezin betekent dit een meerkost van 11 euro per jaar. Een opmerkelijk feitje? Deze toeslag steeg de voorbije 4 jaar met zo’n 150%! 

De reden? De bijkomende offshore capaciteit van windmolenparken. Of het nu om een stiekeme verhoging gaat van de energiefactuur of op federaal niveau is doorgesproken: de consument betaalt op het einde van de rit de rekening. 

Diffuus beeld

Is het enkel kommer en kwel? Nee, want de distributietarieven voor een gemiddeld gezin in Vlaanderen daalden wel. En dit met om en bij de 16 euro. Eigenaars van zonnepanelen met een terugdraaiende teller, zagen het prosumententarief dan weer gemiddeld met 5% stijgen. Een diffuus beeld, waar vaak kop noch staart aan valt te krijgen. 

Herindeling zorgt voor hogere kosten

Een herindeling van de nettarieven zorgen dan weer voor hogere kosten. Voordien werd een vast bedrag ‘huur meter’ aangerekend. Dit tarief kwam te vervallen en is vervangen voor een tarief ‘databeheer’. Goed voor een meerkost van om en bij de 8 euro. Deze kost is vooral nadelig voor consumenten die er in slagen jaarlijks hun teller tot nul terug te draaien. Voor hen betekent de wijziging een meerkost van om en bij de 9 euro per jaar. Dit bovenop het prosumententarief.