De energieprijzen pieken nog steeds. De gemiddelde facturen die energieleveranciers uitsturen ligt nog steeds boven de 5.000 euro. Zo’n 80% hoger dan anders en voor heel wat mensen niet behapbaar. Sloot je in februari een nieuw energiecontract af, dan betaal je daar gemiddeld zo’n 5.087 euro per jaar voor. Net wat minder dan in januari, maar een algemene kentering is nog steeds niet in zicht. De prijs van de elektriciteit is daarbij een belangrijke factor. 

 

De Vreg kwam na een berekening uit op een gemiddelde prijs van 5.087 voor een modaal gezin. Waarbij elektriciteit goed i voor 1.706 euro per jaar en gas voor 3.381 euro. Ten opzichte van januari daalde de prijs en dan vooral voor gas. Toch blijven de prijzen bijzonder hoog. We spreken nog altijd over een verdrievoudiging ten opzichte van een jaar eerder voor gas en zo’n 80 procent meer voor elektriciteit. 

 

Voor de maand maart is het nog koffiedik kijken, al moet de btw-verlaging de prijzen doen zakken voor elektriciteit. Die van gas gaat pas vanaf april in, dus dat gaat deze maand nog niet te merken vallen

 

Moet je een nieuwe energiecontract afsluiten, dan loont het nog steeds om de energieprijzen te vergelijken. Ook al ga je nog altijd veel betalen, vergelijken kan je toch tientallen euro’s per maand doen besparen.