De uitstap uit kernenergie is dichterbij dan je denkt. 2025 mag dan nog veraf lijken, toch zijn de voorbereidingen al volop bezig. De energiebevoorrading moet immers verzekerd worden. De politiek wil dit realiseren met een vergoedingssysteem voor gascentrales. Dit zou stroomtekorten moeten voorkomen …

Wat houdt de vergoeding juist in? 

Ongeveer een jaar geleden keurde de kamer het ‘capaciteitsremuneratiemechanisme’ goed. Een moeilijk woord om aan te geven dat de producten vergoed worden voor het ter beschikking stellen van een bepaalde energiecapaciteit. Deze vergoeding dient vooral om de opstart van gascentrales te realiseren. Deze vergoedingen zouden in 2021 geveild worden om een zorgeloze kernuitstap in 2025 mogelijk te maken.

Distributienettarieven worden aangewend

Deze vergoeding zou betaald worden via de distributienettarieven die je op de elektriciteitsfactuur vindt. Bijzonder is wel dat er ook een afspraak is dat de elektriciteitsfactuur voor bedrijven en gezinnen moet doelen. Hoe deze twee te rijmen vallen is nog maar de vraag. De eindafrekening voor elektriciteit zou eind volgend jaar alvast lager moeten liggen. 

Elia berekende alvast dat de bijkomende jaarkost voor een gemiddeld gezin op 21 euro zou komen. Bij een groot verbruik zou deze kost stijgen naar 31 euro. De CREG betwijfelt echter op deze cijfers kloppen en komt met 38 euro en een getal tussen de 56 en 86 euro op de proppen. 

Geen andere oplossing voor energiebevoorrading 

Hoewel het kostenplaatje fors is, is er eigenlijk geen alternatief. Anders zou de bevoorradingszekerheid in het gedrang komen. Febeg, de federatie van Belgische elektriciteits- en gasbedrijven reageerden alvast enthousiast. Zij geloven er sterk in dat er nu bijkomende investeringen in gascentrales zullen volgen. 

De gevolgen voor jou al consument? 

Wel, Test-Aankoop reageerde alvast tevreden. Het feit dat de steun voor aardgascentrales de energiefactuur niet mag doen stijgen, vinden ze alvast een pluspunt.

Je energiefactuur laten dalen? 

Wil je je energiefactuur instant laten dalen? Vergelijk dan vandaag nog de tarieven van energieleveranciers op www.tariefchecker.be en stap over naar de voordeligste energieleverancier. Energiebevoorrading aan de laagste kostprijs verzekerd!