Kostbare energie

Nu de dagen weer kouder worden en het eerder donker wordt, brengen we graag meer tijd door in huis. Een brandend haardvuurtje, aangestoken kaarsjes en met een dekentje in de zetel kruipen, dat is de gezelligheid van het najaar, nietwaar?

Krijg je het echter al warm bij de gedachte aan een hoge energiefactuur? Dan geven we je de beste tips om te besparen op je energiekosten. Energie besparen in het najaar is niet zo moeilijk.

Energie besparen in het najaar: onze tips

  • Een graad of pull maakt het verschil

Wanneer je je thermostaat slechts één graad lager zet, bespaar je al snel 5 tot 7% op je verwarmingskosten. Trek dus eerder een dikke pull aan in huis, dan dat je de verwarming hoger zet. Verwarm enkel ruimtes in huis die je gebruikt en houd deuren naar ongebruikte kamers gesloten. Hierdoor glipt er minder warmte weg en bespaar je op je energiekosten.

  • Slimme apparaten

Een smart home bestaat uit een aantal ‘slimme’, geautomatiseerde apparaten die verbonden zijn met het Wifi-netwerk bij je thuis. Zo brengt een slimme thermostaat je energieverbruik en -kosten gedetailleerd in kaart, en verwarmt je huis op een efficiënte en energiezuinige manier. Tegenwoordig zijn er ook slimme stekkers waarmee je kan zien welke apparaten in huis energieslurpers zijn. Schakel onnodige zaken uit en bespaar energie.

  • Verlichting

Om je energiefactuur te verlagen, hoef je niet enkel zuiniger en efficiënter om te gaan met je verwarming. Denk ook eens aan de verlichting bij je thuis. Zo kan je oude hallogeenlampen best vervangen door energiezuinige ledlampen. Deze zijn wellicht iets duurder in aanschaf, maar gaan veel langer mee en verbruiken minder energie.

  • Isoleren kan je leren!

Met goede isolatie bespaar je zeer gemakkelijk meer dan de helft op je verwarmingskosten. Naast dakisolatie kan je ook raam-, muur- en vloerisolatie overwegen. Het loont zeker de moeite om hierin te investeren. Vergeet ook zeker niet je leidingen te isoleren en gebruik tochtstrips bij ramen en deuren: een lage kost met een groot effect!

  • Duurzaam verwarmen

De nieuwe generatie verwarmingsketels is veel duurzamer, kostenefficiënter en zuiniger in brandstofverbruik. Daarnaast zijn ze zo gemaakt dat er geen onnodige warmte en energie verloren gaat. Huishoudens zijn hierdoor niet langer afhankelijk van fossiele brandstoffen. Zonnepanelen of een zonneboiler zijn andere uitstekende alternatieven voor een verouderd verwarmingssysteem.

  • Ontluchten en bevochtigen

Het is noodzakelijk om regelmatig je radiatoren te ontluchten, hierdoor ben je zeker van een goede werking en een maximaal rendement. Voor een goede luchtvochtigheidsgraad in huis kan je een luchtbevochtiger aanschaffen of waterbakjes aan de radiatoren ophangen.

Welke temperatuur ideaal om energie te besparen?

De meeste mensen stellen de thermostaat in op de comforttemperatuur van 21 graden wanneer ze thuis zijn. Wanneer je huis goed geïsoleerd is, kan je bij afwezigheid de temperatuur gerust instellen op 16 graden. Deze temperatuur is laag genoeg om weinig te hoeven stoken, maar hoog genoeg om condensatie in huis te vermijden. De binnenlucht in huis dreigt namelijk te condenseren op koude ramen en muren als het te koud wordt. Bovendien zal het een tijdje duren voor het effectief 16 graden wordt in huis, zeker in goed geïsoleerde woningen.

Energie vergelijken zorgt voor besparingen

Wanneer je bovenstaande tips naleeft, kan je wel tot honderden euro’s per jaar besparen! Volg ook zeker je verbruik op, zo krijg je een beter zicht op jouw energieverbruik en waar je precies op energie kan besparen. Bij Tariefchecker kan je online alle energietarieven vergelijken en gemakkelijk overstappen. Ook op deze manier kan je heel wat centen op zak houden!