Energie licht

De perikelen rond de energiebevoorrading van de afgelopen weken waarin niet alleen pure slapstick, ze hebben ook een enorme impact op de energieprijs. Op amper één maand tijd werd volgens De Standaard een vast jaarcontract maar liefst 110 euro duurder. Dat energie duurder wordt hoeft niet te verbazen.

Gemiddeld gezin betaalt fors meer voor energie

In oktober kostte het vast jaarcontract voor gaslevering een gemiddeld gezin in Antwerpen 965 euro. Een jaar eerder kostte dit 172 euro of 21% minder. Dit blijkt uit een onderzoek van een collega uit onze sector. Tel je daar ook nog de prijsstijging van de elektriciteit bovenop, dan betaal je in totaal 282 euro meer. Er werd een gemiddelde genomen van de duurste en voordeligste leverancier.

Vooral in de laatste maanden steeg de energieprijs sterk. Het feit dat de mogelijke problemen met de energiebevoorrading uitgebreid zijn uitgesmeerd in de media spelen daar ongetwijfeld een rol in. Uit een rapport van de hoogspanningsbeheerder Elia blijkt immers dat zonder extra maatregelen het licht uitgaat in november. Ook begin volgend jaar kunnen er zich nog problemen voordoen.

Groothandelsprijzen energie swingen de pan uit

Logisch dus dat de groothandelsprijzen voor energie de pan uitswingen. Terwijl de prijs begin dit jaar amper €50 per MWh bedroeg is dit ondertussen opgelopen tot € 160 MWh. De verwachting dat door de problemen met de kerncentrales er deze winter op gascentrales gerekend zal moeten worden, doet de prijs stijgen. Tel daar nog de bijkomende vraag naar energie van groeilanden bij en je weet dat energie hier de komende maanden enkel maar duurder zal worden.

Switch van energieleverancier

Wil dit zeggen dat je geen actie kan ondernemen? Integendeel! Zeker met deze fors stijgende prijzen loont vergelijken. Surf vandaag nog naar Tariefchecker en maak de berekening. Door over te stappen naar de voordeligste energieleverancier kan je de stijgende kosten onder controle houden. Zo beperk je de financiële impact.