Als eerste elektriciteitsproducent pakt Engie uit met een tariefvorm waarbij de prijs voor elektriciteit elk uur anders is. Je kunt er dus je voordeel mee doen, maar dan moet je wel steeds op de hoogte zijn, wanneer de energieprijs laag staat. De elektriciteitsproducent geeft alvast aan in de toekomst meer naar dit soort van flexibele prijszetting te willen evolueren. 

 

Prijzen van energie fluctueren continu

 

Is dit onlogisch? Niet echt, want ook op de energiemarkt fluctueert de prijs bijna voortdurend. Vraag en aanbod wisselen, wat zorgt voor veranderende prijzen. Vaak is de kost van stroom het hoogst ‘s avonds, terwijl deze ‘s nachts stevig daalt. Momenteel merk je als consument weinig van deze schommelingen, maar dit zou in de nabije toekomst dus wel eens kunnen veranderen. Een dynamisch stroomcontract is daar de eerste uiting van. 

 

Slimme meter noodzakelijk

 

Om gebruik te kunnen maken van dit energiecontract heb je wel een slimme meter nodig. Enkel zo weet de producent wanneer er stroom wordt gevraagd en wanneer niet. Vervolgens zullen klanten op de website van Engie de uurtarieven van de komende dag kunnen consulteren. Hier kan je als consument dan je verbruik op afstemmen. Steeds een kijkje gaan nemen op de website is dus nodig om zaakjes te doen en het minimale te betalen. 

 

Interessant voor grootverbruikers energie 

 

In eerste instantie mikt Engie hiermee op de grootverbruikers, bijvoorbeeld mensen in het bezit van een elektrische wagen. Het opladen inplannen op goedkope momenten kan voor deze groep interessant zijn. Het kost wel wat moeite om alles te monitoren en Engie mikt dan ook op mensen die actief bezig zijn met hun energieverbruik. Op termijn moeten apps en andere snufjes het consulteren wel makkelijker maken, waardoor er een bredere doelgroep bereikt kan worden. 

 

Meer en meer fluctuerende energieprijzen 

 

Dat andere energieleveranciers gaan volgen lijkt niet meer dan logisch. De groei van duurzame energiebronnen zit stevig in de lift, maar plotse opstoten van extra stroom komen zo meer voor, wat voor overbelasting kan zorgen. Een verzwaring van het energienet kan dit voorkomen, maar slimmer omspringen met het net aan de kant van de eindgebruiker is een andere oplossing. Energieregulator VREG anticipeert alvast op deze beweging en wil zulke contracten gaan vergemakkelijken. 

 

Vergelijk de energietarieven via Tariefchecker 

 

Wil je zelf altijd zeker zijn van voordelige energie? Vergelijk de energietarieven op Tariefchecker en stap over naar de voordeligste energieleverancier. Zo geniet je zonder enige moeite van het voordeligste tarief.