We zijn met zijn allen op zoek naar de voordeligste energieleverancier nu de prijzen de pan uitswingen. Dat de hoge energieprijzen ook een impact hebben op de financiën van gezinnen is wel duidelijk. Het aantal aanvragen voor afbetalingsplannen bij energieleveranciers is ondertussen verdubbeld. 

 

Momenteel nog al bij al weinig problemen

 

Sectorfederatie Febeg kondigde eerder deze week aan dat er momenteel nog geen significante stijging is in de vraag naar betalingsfaciliteiten, maar volgens incassobureau Intrum gaan de stijgende energieprijzen voor een tsunami aan afbetalingsplannen zorgen. 

 

Schuld per klant stijgt

 

Meer en meer Belgen hebben het moeilijk om hun energiefactuur te betalen. Ondertussen is het aantal aanvragen voor afbetalingsplannen verdubbeld volgens Intrum. Daar komt nog bovenop dat de openstaande schuld per klant die niet terugbetaald kan worden, steeg met gemiddeld 40%. 

 

Energieleveranciers kunnen in problemen komen

 

Niet enkel gezinnen komen in problemen, de afbetalingsproblemen kunnen ook de energieleveranciers in moeilijkheden brengen. Zo daalde de recuperatiegraad binnen de 90 dagen van de achterstallige bedragen met 30 procent. Door de vertraagde inning komt de cashflow en winstgevendheid in gevaar.