Overweeg je een investering in driedubbele beglazing? Graag denken we even met je mee of dit de moeite waard is. Dit glas kost immers een aardige duit en dan is het uiteraard wel de bedoeling dat je deze investering kunt recupereren. 

 

Dubbelglas wettelijk verplicht 

 

Wist je dat sinds 2020 woningen minstens over dubbel glas moeten beschikken bij het verhuren? Voldoen je ramen niet aan de norm dan kan je bij inspectie hier strafpunten voor krijgen. Ook om de nieuwbouwnormen te halen of om in aanmerking te komen voor premies van de Vlaamse overheid, is hoogrendementsglas verplicht. 

 

Verschil tussen hoogrendementsglas en driedubbel glas

 

Spreek je over hoogrendementsglas dan gaat om glas waarbij zich aan de binnenzijde van één van de twee glasbladen een dun isolerend laagje bevindt. De holte tussen de glasbladen is dan weer opgevuld met gas. Bij driedubbel glas is er een nog eens een extra glas- en isolatielaag voorzien. 

 

Wat is het rendementsverschil? 

 

Uit professionele berekeningen blijkt dat je toch als snel 205 euro per jaar kunt besparen op je energiefactuur door te kiezen voor driedubbel glas. Uiteraard speelt het type woning en de omvang je ramen daarbij een rol. Bij hoogrendementsglas bespaar je al zo’n 84 kWh gas per m2 raam ten opzichte van dubbel glas. Bij driedubbel glas loopt het verschil op tot 168 kWh gas per m2 raam. Dubbel glas vervangen door driedubbel glas merk je dus wel degelijk in je energiefactuur. 

 

Verlies de kost niet uit het oog

 

Op langere termijn bespaar je op je energiefactuur, al blijft het wel een feit dat driedubbel glas een stuk duurder is in aankoop. Waarbij dubbel glas gemiddeld zo’n 65 euro per m2 kost, loopt dit bij hoogrendementsglas op tot 95 euro per m2. Driedubbel glas zit dan weer rond een gemiddelde kostprijs van 170 euro per m2. Een fikse investering dus. 

 

Vergeet je raamkozijn niet

 

Ga je je ramen isoleren, verlies dan zeker je raamkozijn niet uit het oog. Investeer je in dure ramen, maar ontsnapt de warmte door je kozijnen, dan heeft de investering weinig nut. Bovendien zijn niet alle kozijnen geschikt voor hoogrendements- en driedubbel glas. Deze beglazing is een stuk zwaarder en dikker en niet elk raamkozijn kan dit aan. 

 

Snel besparen op je energiefactuur? 

 

Wil je net wat sneller besparen op je energiefactuur? Begin dan met het vergelijken van de energietarief op Tariefchecker. Door te kiezen voor de voordeligste energieleverancier kan je tot honderden euro’s per jaar besparen.