overzicht spelers belgische energiemarkt wie doet wat elektriciteitsproducenten transportnetbeheerders distributienetbeheerders energieleveranciers

Wat gaan we uit dit dossier leren?

 • Waarom de netbeheerders, en niet de leveranciers verantwoordelijk zijn voor uw belevering
 • Waarom sommige leveranciers geen eigen productie kunnen hebben
 • Wie ‘de energiewaakhond’ is en waarom die nodig is

Energieleveranciers

overzicht belgische energieleveranciers gas elektriciteitBij hen sluit je een contract af. Zij kopen de nodigde energie voor jou in bij de producenten en bepalen zo de energiekost. Daarbij komen de netbeheerderskosten voor transport en distributie, en de taxen. Het geheel wordt gefactureerd door de leverancier, maar enkel het gedeelte van de energiekost houdt hij zelf bij. De rest gaat naar de netbeheerders en de overheid.

Leer de verschillende leveranciers kennen »


De Elektriciteitsproducten

Belgische elektriciteitsproducentenDe producenten maken elektriciteit in grote centrales. In België bestaan zowel centrales op fossiele brandstoffen als duurzame centrales. Onder fossiele brandstoffen verstaan we steenkool, gas en olie, maar ook nucleaire energie. Duurzame centrales zijn bijvoorbeeld windcentrales, grote zonneparken, biovergistingscentrales of de watervallen van Coo.

Leer meer over duurzame energieproductie op Wikipedia »


Traders

Trading vloer belgische energieleveranciersTraders zijn de handelaars van gas en elektriciteit tussen de leveranciers en de producenten. Beeld je daarbij iets in zoals de beurs in New York: contracten ter waarde van vele miljoenen worden daar on the spot verhandeld. De meeste leveranciers hebben een eigen tradingorganisatie, maar dat is niet altijd het geval voor de kleinere spelers.

Bekijk op youtube hoe het er op een tradingvloer aan toe gaat »


Distributie- en Transportnetbeheerders (DNB en TNB)

belgische transportnetbeheerders gas elektriciteit hoogspanning elia en fluxysZij zijn verantwoordelijk voor het vervoer van de centrale tot bij de verbruiker van de energie. De elektriciteit vertrekt op hoogspanning uit de centrale op het transportnet, de autostrades van de energie. Het gas wordt uit het buitenland aangevoerd via pijpleidingen of met schepen via Zeebrugge en andere terminals. Ook op hoge druk.

Net zoals bij het wegennet heb je naast autostrades ook afritten, regionale wegen en kleine straatjes tot aan de voordeur nodig. Dat noemen we het distributienet, beheerd door een andere netbeheerder dan de transportnetbeheerder. Zowel voor de TND’s als de DNB’s zijn hun kosten zijn voor alle verbruikers gelijk en worden ze via de leveranciers gefactureerd. Enkel de transportkosten van gas worden over het algemeen direct bij de energieprijs gerekend en dus niet meer afzonderlijk gefactureerd.

Wist je dat voor een gemiddeld gezin het verschil 400 euro bedraagt? »

Zijn Eandis en Infrax dus de netbeheerders?

belgische werkmaatschappijen voor de distributienetbeheerders infrax, eandis en ores. Sibelga is de netbeheerder in BrusselNeen. De distributienetbeheerders groeperen hun activiteiten steeds meer en doen daarvoor beroep op werkmaatschappijen. Eandis en Infrax zijn zo’n werkmaatschappijen. Dat zijn de mannen en vrouwen die je in de straat ziet werken aan het aardgasnetwerk of de elektriciteitsbekabeling. Zij hebben elk hun regio:

 • Infrax heeft Limburg en een stuk van Antwerpen
 • EANDIS de rest van Vlaanderen
 • ORES neemt Wallonië voor zijn rekening

In Brussel is er maar 1 netbeheerder en is er dus geen sprake van groepering van verschillende netbeheerders onder 1 werkmaatschappij. In Brussel zorgt Sibelga voor de technische kant van het gas- en elektriciteitsnet.


De regulatoren

regionale en federale regulatoren voor de belgische gas en elektriciteitsmarkt: vreg, cwape, brugel en de cregDe regulatoren zijn daar om een oogje in het zeil te houden: – Rekenen de netbeheerders niet teveel aan? – Gebruiken de leveranciers de juiste tarieven? – Verloopt de concurrentie eerlijk

Zij schrijven dan ook regelmatig rapporten over vanalles en nog wat, en worden vaak de ‘energiewaakhonden’ genoemd. België heeft 4 regulatoren: CREG (federaal), VREG (Vlaams), BRUGEL(Brussels Gewest) en de CWAPE (Wallonië).


De evenwichtsverantwoordelijke

Het net moet altijd in evenwicht zijn: evenveel productie als verbruik. Op elk ogenblik van de dag. Is de afwijking te groot, dan gaat het net in onbalans en kan de stroom uitvallen, voor iedereen. Hoe kan dat gestuurd worden? Door snel centrales aan of uit te schakelen, of door overschotten uit het buitenland in te voeren. Voor gas is dit minder kritiek omdat een beetje meer of minder druk op de leiding niet voor grote problemen zorgt.

Lees waarom afhangen van het buitenland soms een probleem kan zijn »

 

Wat hebben we hieruit geleerd?

 • Elektriciteitsleveranciers hoeven niet zelf te produceren. Zij kunnen via traders aankopen bij de verschillende producenten
 • Alle Belgische gasleveranciers halen hun gas uit het buitenland, België heeft geen eigen gaswinning.
 • De netbeheerders zijn verantwoordelijk om de stroom en het gas tot bij u te brengen, niet de energieleveranciers.
 • Gas en elektriciteitsleveranciers doen inkoop en facturatie, that’s it.
 • De regulatoren houden steeds een oogje in het zeil

Heb jij veel bijgeleerd? Laat je comments hieronder achter.