In België zijn 26 distributienetbeheerders actief voor elektriciteit, en 19 netbeheerders actief voor aardgas. Wat hun takenpakket precies inhoudt kan je hier nalezen en een overzicht van alle netbeheerders kan je hier vinden.

 

Wie jouw netbeheerder is wordt bepaalt door de postcode waar je woont. Een netbeheerder kan je niet kiezen, daar is geen concurrentie voor. Analoog kan je bijvoorbeeld ook je watermaatschappij niet kiezen. De netbeheerders bepalen hun tarieven dusdanig dat ze uit de kosten kunnen komen. Die tarieven worden gecontroleerd en goedgekeurd door de regulatoren om misbruik te voorkomen. Elke Belgische regio heeft uiteraard zijn specifieke kenmerken wat ervoor zorgt dat de nettarieven niet overal dezelfde zijn. Sterker nog, de nettarieven kunnen enorm verschillen van streek tot streek.

 

Verschil netkosten tussen netbeheerders voor elektriciteit

 

De afbeelding hieronder geeft een berekening van de netkosten (transport, distributie en meterhuur) voor een gemiddeld gezin in België weer, inclusief BTW. De berekening is voor een enkelvoudige meter met een verbruik van 3500 kWh op jaarbasis, ongeveer wat een gemiddeld Belgisch gezin verbruikt.

 

 

 

Deze afbeelding werd gemaakt met www.gemeentekaart.be en is berekend voor een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh per jaar (enkelvoudige meter).

 

De legende van deze grafiek verteld ons dat er plusminus 200 euro per jaar verschil kan zitten tussen de duurste en de goedkoopste netbeheerder voor elektriciteit. De netkosten maken voor het gezin uit de vergelijking in functie van waar ze wonen tussen 52 en 64% van de totale elektriciteitsfactuur uit. De geplande fusie van de meeste Vlaamse netbeheerders onder de werkmaatschappij Eandis zullen de verschillen in principe wegwerken binnen hun regio. Er zullen dan nog 4 regio’s bestaan: Eandis (meerendeel Vlaanderen), Infrax (Limburg en de Antwerpse Haven), Ores (Wallonië) en Sibelga (Brussel).

 

Verschil netkosten tussen netbeheerders voor aardgas

 

Ook voor gas zien we een soortgelijke situatie, zij het niet helemaal voor dezelfde regio’s.

 

 

 

Deze afbeelding werd gemaakt met www.gemeentekaart.be en is berekend voor een gemiddeld verbruik van 18.000 kWh per jaar.

 

Aangezien de energiekost van aardgas door het hogere verbruik doorgaans duurder is als de energiekost van elektriciteit is het aandeel van transport- en distributiekosten voor aardgas minder groot: het varieert van 25 tot 38% van de totale gasfactuur.

 

Ter info: de zones die niet ingekleurd werden zijn regio’s waar geen aardgasnet ligt, en dus ook geen netbeheerders voor aardgas zijn.

 

Combinatie gas en elektriciteit

 

De laatste kaart ten slotte toont het verschil als de netkosten van gas en elektriciteit worden samengeteld.

 

 

 

Het verschil is door de verschuiving van de regio’s beperkt gebleven tot plusminus 350 euro. De Antwerpenaren komen er het goedkoopste van af, in Eupen en Malmedy betalen ze ongeveer 40% meer.

 

Wie een idee heeft waarom de verschillende zo groot kunnen zijn mag het met ons delen in de comments!

 

Benieuwd hoeveel procent netkosten jij betaalt? Start dan nu jouw vergelijking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *