Als consument raken we meer en meer overtuigd van het belang van groene stroom. Heel wat mensen zijn zelfs bereid om wat meer te betalen voor stroom uit hernieuwbare bronnen. Energieleveranciers spelen hier dan ook graag op in en proberen klanten te lokken met cijfers en statistieken over hun aandeel groene energie. Maar is je energieleverancier wel echt zo groen als hij laat uitschijnen? Misschien is het wel tijd om van energieleverancier te veranderen?

 

Nagenoeg iedereen is het er vandaag over eens: fossiele brandstoffen en nucleaire energie moeten plaatsmaken voor hernieuwbare energie. Eind vorig jaar werd dit ook bevestigd op de klimaattop in Parijs. Energieleveranciers beseffen dat ze moeten inspelen op deze globale bewustwording. Het aanbieden van groene stroom wordt een steeds belangrijker verkoopargument. In een poging om consumenten en bedrijven te overhalen, goochelen energieleveranciers al wel eens met fantastische verhalen over hoe groen hun stroom wel niet is of over de investeringen die ze doen in hernieuwbare energiebronnen en energie-efficiënte systemen. In de praktijk stellen we vast dat niet iedereen even groen is als hij wil laten uitschijnen.

 

Groene energieleveranciers vergelijken

 

De snelste manier om erachter te komen of je energieleverancier zo groen is als hij zelf beweert, is via de website mijngroenestroom.be van Greenpeace.

 

Greenpeace ontwikkelde een methodologie om het groene karakter van energieleveranciers op een objectieve manier te kwantificeren aan de hand van een groenscore. Hiermee kan je gemakkelijk de verschillende energieleveranciers vergelijken op vlak van groene stroom.

 

De groenscore, een quotering op twintig punten, berust op drie onderdelen:

 

  • Welke investeringen in productiecapaciteit zijn er gepland (50%)
  • Het totaal van de eigen productiecapaciteit en de aankopen van elektriciteit (35%)
  • Wat is de geleverde brandstofmix, gebaseerd op de Garanties van Oorsprong = GVO (15%)

 

In onze energievergelijker hebben we de Greenpeace groenscore mee opgenomen als parameter om de verschillende energieleveranciers te vergelijken. Zo kies je snel en transparant de meest groene stroomleverancier waar je voor jouw regio terecht kan.

 

Welke energieleveranciers zijn echt groen?

 

In het klassement van meest groene stroomleveranciers vinden we Cociter, Ecopower en Wase Wind helemaal bovenaan. Met een score van 20/20 zijn zij de primussen van de klas en dus sterk aan te raden als je zeker wil zijn van echt groene stroom.

 

Deze stroomleveranciers zijn allemaal kleinere spelers op de energiemarkt. Ze leveren uitsluitend elektriciteit, geen gas en zijn enkel lokaal actief. Zo levert Cociter enkel in Wallonië, Ecopower alleen in Vlaanderen en Wase Wind zelfs alleen in het Waasland, in de omgeving van haar productievestigingen. Opvallend is dat al deze energieleveranciers werken volgens het zelfde model: een burgercoöperatie. Om klant te worden, moet je eerst een aandeel kopen waardoor je dus eigenlijk voor een klein stuk mede-eigenaar wordt.

 

Ook Energie 2030 kan een perfecte score van 20/20 voorleggen. Het betreft hier andermaal een coöperatie, maar hier ben je als klant niet verplicht om aandeelhouder te worden, hoewel het je wel wat financiële voordelen oplevert.

 

Als je al deze coöperatieven op basis van prijs vergelijkt met de grotere energieleveranciers, zal je zien dat ze doorgaans duurdere tarieven hebben. Bovendien betaal je ook nog eens 250 euro per aandeel.

 

Een trapje lager, maar nog steeds met een mooi score van 18/20 vinden we Eneco. Deze energieleverancier is de grootste niet-coöperatieve elektriciteitsproducent die heeft gekozen voor 100% hernieuwbare energie en ook gas levert. Het is een goede keuze als je voor groen wil gaan en tegelijkertijd de zekerheid van een grote organisatie verkiest.

 

Welke energieleveranciers zijn minder groen?

 

Het valt op: de slechte leerlingen van de groene klas zijn voornamelijk de grote spelers in de markt: Essent, Engie Electrabel, Luminus, ENI, Belpower, lampiris, …

 

Deze grote energieleveranciers hebben heel veel klanten, en dat is meteen één van de grootste oorzaken van hun lagere score. Ze hebben simpelweg onvoldoende energieproductie uit hernieuwbare bronnen om al hun klanten van groene stroom te kunnen voorzien. Ze zijn dus nog voor een stuk aangewezen op fossiele brandstoffen en kernenergie.

 

Maar het goede nieuws is dat heel wat van deze energieleveranciers steeds meer investeren in hernieuwbare energie. En net omdat het hier grote spelers betreft, hebben zij genoeg financiële middelen om dit te doen en hun achterstand in de toekomst weg te werken.

 

Als je vooral op zoek bent naar het laagste energietarief zit je bij de grotere energieleveranciers doorgaans wel goed. Bovendien kan je soms extra korting krijgen door te kiezen voor een langere duurtijd, betaling via domiciliëring, ontvangst van facturen via e-mail, enz.

 

 

 

Via onze energievergelijker kan je gemakkelijk de goedkoopste energieleverancier vinden.