Lage EPC-waarde lage energiefactuur

EPC of voluit het EnergiePrestatieCertificaat, is het verplichte document bij de verkoop of de verhuur van woningen dat de potentiële kopers/huurders informeert over de energiezuinigheid van de woning. Dat certificaat wint aan belang, blijkt uit een bevraging van de Confederatie van Immobiliënberoepen bij hun leden.

Men verwacht dat een lage EPC-waarde garant staat voor een zuinige woning, maar is dat altijd zo?

Wat is EPC?

Een meer gedetailleerde uitleg vind je hier, maar in essentie drukt dit certificaat de energetische kwaliteit van een woning uit aan de hand van een getal. Voor die berekening wordt rekening gehouden met de volgende parameters:

  • het beschermd volume
  • de vloeroppervlakte
  • ruimteverwarming en de mogelijke verbeteringen
  • bereiding warm water
  • koeling
  • energie uit warmtekrachtkoppeling (WKK) of fotovoltaïsche cellen
  • andere energie

De waarde die je uiteindelijk bekomt is de energieprestatie van de woning. Deze drukt het karakteristieke energieverbruik per m² bruikbare vloeroppervlakte uit (KW/m²). Hoe lager dit cijfer, hoe zuiniger de woning.

Kopers hechten er meer en meer belang aan

Een hoge EPC-waarde ga je onvermijdelijk voelen in je portefeuille. Je energieverbruik zal immers hoger liggen dan in een zuinige woning.

Nu blijkt uit een rondvraag bij immobiliënmakelaars dat kopers steeds meer belang hechten aan deze EPC-waarde. Niet verwonderlijk natuurlijk: de energieprijzen swingen de pan uit en energie wordt elk jaar weer een flink stuk duurder. Uiteraard spelen de ligging en de prijs nog steeds de belangrijkste rol, maar met de EPC-waarde is daar een belangrijke derde pijler bijgekomen.

Is een EPC verplicht?

Als u een pand (huis, studio, appartement,…) in volle eigendom gaat verkopen is een EPC verplicht. Dit certificaat moet trouwens al aanwezig zijn voor de woning te koop wordt aangeboden. Indien u het pand langer dan 2 maanden gaat verhuren is een EPC ook verplicht. Een EPC is trouwens verplicht per woonheid. Beschikt u over meerdere appartementen in één gebouw, dan moet u voor elk appartement afzonderlijk een certificaat kunnen voorleggen.

Het certificaat zelf kan u overigens bekomen via een energiedeskundige type A. De volledige lijst kan u hier raadplegen.

Een handige tool

Een goede of slechte EPC-waarde is niet zo makkelijk te definiëren. Een vrijstaande villa valt niet te vergelijken met een rijhuis dat warmte langs beide kanten krijgt. Volgens het certificaat vallen woningen met een EPC-waarde van 180 of lager binnen de huidige nieuwbouweisen wat energieverbruik betreft. Dit wordt dus over het algemeen als goed beschouwd, maar dat valt dus met een korrel zout te nemen.

Via deze handige tool kan u alvast uw woning gaan vergelijken met andere woningen en met het Vlaamse gemiddelde.

Uw woning heeft een slechte EPC-waarde?

Scoort uw woning slecht, dan zijn er wel wat oplossingen. Na-isoleren is het codewoord. De muren, de deuren en het dak isoleren heeft een groot effect op uw waarde. Een goed geïsoleerd huis is zuinig op het vlak van energieverbruik. Het meeste resultaat behaal je in elk geval door het isoleren van verschillende verliesposten te combineren. Dalingen van meer dan 50% in de EPC-waarde zijn mogelijk door goed te isoleren.

Link tussen EPC en verbruik

Er is geen rechtstreekse link die een EPC-waarde koppelt aan een verbruik uitgedrukt in kWh. De belangrijkste reden daarvoor is dat EPC geen onderscheid maakt tussen gas- en elektriciteitsverbruik, geen rekening houdt met de manier waarop je omspringt met energie of met het type en het rendement van jouw verwarmingstoestel. Daarnaast is het een louter theoretische benadering van de realiteit, er worden geen echte verbruikscijfers meegenomen in de bepaling van de waarde.

Wel is het zo dat wanneer twee woningen vergeleken worden van dezelfde oppervlakte, met dezelfde ketel en dezelfde bewoners, dat een lagere EPC-waarde tot een lager energieverbruik moet leiden.

Vergelijk de verschillende energieleveranciers

Hoedanook, zolang je energie verbruikt (en zelfs wanneer je geen energie verbruikt) zal je een energiefactuur voorgeschoteld krijgen.

Als je gaat verhuizen, vergeet dan jouw energieovernamedocument niet in orde te brengen met zowel de vorige eigenaar van je nieuwe woonst als de nieuwe bewoner van je oude.

In elk geval loont de laagste energieleverancier altijd. Vergelijken kan snel en gemakkelijk met Tariefchecker.be. Vergelijk vandaag nog!