Slimme meter noodzakelijk energietransitie

Rond de zogenaamde ‘slimme meters’ is de afgelopen jaren al heel wat geschreven. Recent werd er op politiek vlak eindelijk een einde gemaakt aan het gepalaver en een besluit genomen: de slimme meters worden ingevoerd vanaf 1 januari 2019. Maar waarom eigenlijk? Tariefchecker zet het even op een rijtje voor je!

 

Een geleidelijke uitrol

 

Vanaf 2019 zal gestart worden met een geleidelijke uitrol van de slimme meters. Hoewel hier ongetwijfeld een kostenplaatje aan verbonden is, beweren de politici bij hoog en bij laag dat de consument dit niet zal voelen op zijn energiefactuur. De kost van zo een meter, om en bij de 60 euro, zou gedragen worden door het nettarief. We zijn alvast benieuwd, de oppositie is daar alvast minder van overtuigd

 

Waarom is deze slimme meter een noodzaak?

 

Eerst willen we de huidige werking even bekijken. De huidige analoge stroommeters lopen op als je energie verbruikt en draaien terug als je zonnepanelen hebt. Het opnemen van de meters gebeurt ter plaatse of er wordt aan de consument gevraagd de meterstanden door te geven. Met de slimme meters is dit niet meer nodig, deze meters communiceren immers rechtstreeks met de energieleveranciers.

 

De doelstelling is dat slimme meters ook tot een slimmer energieverbruik gaan leiden. De slimme meter is immers intelligent genoeg om te weten wanneer de energietarieven het voordeligst zijn en op dat moment je apparatuur, bijvoorbeeld je wasmachine, in te schakelen. Een sterk staaltje technologie dat perfect past in het internet of things (IoT) tijdperk.

 

Deze energiemeters zouden je dus energie moeten doen besparen, je energie-efficiënter doen wonen en ervoor moeten zorgen dat het elektriciteitsnet ontlast wordt.

 

Wat kunnen ze meer dan een analoge meter?

 

Het bovenstaande mag dan allemaal logisch klinken, wat kunnen die slimme meters nu effectief meer dan een analoge meter?

 

Wel, deze nieuwe meters kunnen:

 

  • Uw meterstand automatisch doorsturen naar de netbeheerder. Er hoeft dus niemand meer langs te komen en ook zelf de standen doorgeven is niet meer nodig.
  • Bij de plaatsing kan de verbruiker dan kiezen tussen enkel- of tweevoudig tarief. Het maakt de overschakeling daarna een stuk eenvoudiger en minder duur.
  • Afsluiten of heraansluiten op het netwerk kan door zo’n slimme meter op afstand gebeuren, wat de hoge kosten die nu worden aangerekend voor het af- en aansluiten grotendeels kan doen wegvallen.
  • Omdat de slimme meter feedback geeft over het werkelijke verbruik, kunnen leveranciers bij gebruikers van een slimme meter werken met een systeem van voorafbetaling. Dat maakt het plaatsen van een budgetmeter in die gevallen mogelijk overbodig.

 

De voordelen voor mensen met zonnepanelen blijven behouden

 

Ondanks het feit dat het terugdraaien van de meter stopt, blijven de voordelen voor mensen met zonnepanelen behouden. De regering garandeert gedurende minimaal 15 jaar het voordeel.

 

Opties indien gewenst

 

De basistoestellen zullen verplicht worden, maar als de consument de nodige toeters en bellen wenst kan dit ook. Slimme apps en huishoudtoestellen blijven voor de rekening van de consument, maar zullen op termijn kunnen communiceren met deze slimme meters.

 

Een blik op de ons omringende landen leert dat België één van de zwakkere leerlingen van de klas is. In heel wat landen zijn slimme meters al een tijdje ingevoerd. De analoge meters waar nu mee gewerkt wordt, worden trouwens niet meer geproduceerd, een beslissing drong zich dus sowieso op.

 

Een proces van 10 jaar

 

De hele uitrol zou maar liefst 10 jaar in beslag nemen. Nieuwe aansluitingen, verbouwingen, huishoudens met budgetmeters en eigenaars van zonnepanelen zijn het eerst aan de beurt, de rest van de bevolking volgt later.

 

Noodzakelijk voor de energietransitie

 

Om effectief werk te maken van de energietransitie is een slimme meter noodzakelijk. Een slim netwerk en batterijtechnologie kan maar worden uitgerold als er slimme meters aanwezig zijn.

 

Dat de slimme meters heel wat mogelijkheden bieden lijkt ons helder, maar of het effectief niet meer gaat kosten, daar steken we ons hand niet voor in het vuur. Gelukkig zijn er ook andere manieren om je energietarieven te drukken. Deze tarieven vergelijken met de Tariefchecker bijvoorbeeld en voor het goedkoopste tarief opteren. Zo bespaar je al snel heel wat euro’s per jaar!