Minister Van der Straeten speelt met het idee om de gasprijzen te bevriezen. Maar kan dat zomaar en wat zijn de gevolgen? 

 

De stijgende gasprijzen baren zowat alle Europese ministers van Energie zorgen. Internationaal ligt er nu ook een plafond op tafel op ee gasprijzen. Maar draai je daar achteraf toch niet gewoon voor op en wat met de energieleveranciers

 

Minister Van der Straeten bekijkt momenteel een maximumprijs voor gas. Ze wil die prijs laten vastklikken op een bepaald niveau, zodat er niet meer gefactureerd kan worden. Dit moet voor de nodige rust en zekerheid zorgen in een omgeving waar de stijgende energieprijzen heel wat gezinnen in de problemen brengen. 

 

Plafond op Europees niveau 

 

Een plafond dient wel op Europees niveau afgesproken te worden. Het is aan de Europese Commissie om groen licht te geven of niet. Europese lidstaten kunnen wel beslissingen nemen, maar de goedkeuring moet van de Europese instellingen komen. Normalerwijze worden prijsplafonds amper goedgekeurd, maar het zijn natuurlijk uitzonderlijke tijden. 

 

Frankrijk bevroor vorig jaar de energieprijzen al, maar zonder al te veel effect. Integendeel de prijs van energie ligt er 21% hoger dan verwacht. Ook het Verenigd Koninkrijk plafonneerde de prijs al, met een heel aantal faillissementen van bedrijven tot gevolg. Heel wat leveranciers kunnen dan immers failliet gaan. 

 

Sterke schouders draaien er voor op

 

Een ander effect van het vastklikken is dat de belastingen kunnen stijgen. De kost wordt immers doorgeschoven naar de belastingen. Er komt dan een transfer van de zwakkere naar de sterkere schouders. De enige oplossing die echter echt blijkt te werken is simpelweg besparen. 

 

Verder kan het plafonneren van de energieprijzen ook de energieleveranciers in de problemen brengen. Die kan immers de kosten niet doorrekenen, tenzij de overheid de kosten op zich neemt.