Stijging energieprijzen 2016

De federale overheid heeft beslist dat vanaf februari 2021 het sociale energietarief tijdelijk wordt uitgebreid. Gezinnen met een laag inkomen zullen zo minder voor gas en elektriciteit moeten betalen. Meer dan een half miljoen extra gezinnen zouden van dit verlaagde tarief kunnen genieten. In totaal kunnen dan meer dan een miljoen gezinnen van een verlaagd tarief gebruik maken. 

Een jaar lang minder betalen voor energie 

Wie van een leefloon leeft en/of het financieel moeilijk heeft, kon al langer genieten van een sociaal energietarief. Gelijk bij welke leverancier je je energie afneemt, je betaalt steeds het laagste tarief. Op dit moment komt er echter een beperkt aantal mensen in aanmerking voor deze verlaagde tarieven. Heel wat gezinnen vallen nu uit de boot en daarom wordt vanaf 1 februari het sociaal tarief uitgebreid en automatisch toegekend aan iedereen die een ‘verhoogde tegemoetkoming’ ontvangt. Iedereen die minder dan 1.640 bruto verdient, komt in aanmerking voor het sociaal tarief. Heb je er recht op dan gebeurt de toekenning automatisch, je hoeft er zelf niets voor te doen. 

Energiearmoede is een probleem

Energiearmoede is al langer een probleem. Maar liefst één op de vijf gezinnen blijkt moeite te hebben met het betalen van de energiefacturen. Toch is de federale hulp maar tijdelijk. De uitbreiding geldt een jaar lang en kost de overheid zo’n 176 miljoen euro. Na een jaar worden de tarieven echter werk opgetrokken. Het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding pleit dan ook voor structurele oplossingen. De tijdelijke coronamaatregel is mooi, maar biedt geen fundamentele oplossing. 

Hoeveel bespaar je met een sociaal tarief? 

Het bedrag dat je bespaart met een sociaal tarief is afhankelijk van je woonplaats. Zit je in een regio met hoge distributiekosten, dan is het verschil met het sociaal tarief groter en kun je meer besparen. Kortingen tot meer dan de helft van het ‘normale’ factuurbedrag zijn mogelijk. 

Structurele vermindering van je energiefactuur? 

Kom je niet in aanmerking voor een sociaal tarief, maar wil je wel structureel besparen op je energietarief? Vergelijk de tarieven van alle energieleveranciers op de markt via Tariefchecker en kies voor de voordeligste energieleverancier. Ook op deze manier kan je aardig wat geld besparen.