Belgische gezinnen krijgen het door corona steeds moeilijker om de energiefactuur te betalen. Leveranciers houden dan ook al rekening met een verdubbeling van het aantal onbetaalde facturen. Dit blijkt een navraag door Febeg, de federatie van energieleveranciers.

Heel wat mensen moesten het de afgelopen maanden met minder loon doen of verloren hun job. Dat de energiefacturen dan ook wat langer blijven liggen, is dan niet onlogisch. Zo werden er heel wat meer afbetalingsplannen en vragen tot betalingsuitstel aangevraagd. Hoewel de Belgische gezinnen het zwaar te verduren hebben, komen de meeste aanvragen echter van professionele klanten. 

Verdubbeling aan onbetaalde facturen

Het totaal aantal aanvragen voor uitstel van betaling lag in de periode april-mei zo’n 2,5 keer hoger dan de twee maanden voordien. Bovendien werden ook de voorschotfacturen omlaag gebracht. Dat dit tot flink wat meer wanbetalingen gaat leiden lijkt een een vaststaand feit. Normalerwijze krijgt de sector jaarlijks af te rekenen met zo’n 85 miljoen euro aan onbetaalde facturen, maar Febeg verwacht nu een verdubbeling. 

Niet enkel de energieleveranciers zien een stevige toename aan betalingsproblemen, ook de OCMW’s verwachten een golf aan mensen die de facturen niet meer kunnen betalen. Ongetwijfeld zullen daar heel wat meer steunaanvragen binnenkomen om de energiefacturen te helpen betalen. 

Flinterdunne marges

De energieleveranciers trekken alvast aan de alarmbel, want de sector werkt met flinterdunne marges. Bovendien speelt de concurrentie fel terwijl corona er ook nog eens voor zorgt dat de elektriciteitsprijzen kelderden en dat er flink minder stroom werd geleverd, voornamelijk aan professionele klanten. 

Kom zelf niet in de problemen

Door de energietarieven te vergelijken en over te stappen naar de voordeligste energieleverancier op de markt, kun je zelf alvast problemen voorkomen. Vergelijk vandaag nog de tarieven op Tariefchecker en stap over naar de voordeligste oplossing.