Opslaan energie rotsen

We produceren steeds meer hernieuwbare energie, maar de opslag ervan blijft een probleem. Toch lijkt het een en ander nu in een stroomversnelling terecht te komen.

 

Een gebouwencomplex dat energie opslaat

 

Energieminister Bart Tommelein kon dit weekend alvast enthousiast een energiezuinig appartementencomplex openen in Blankenberge. Dit complex zal door middel van zonnepanelen zelf energie opwekken en die stroom zal ook opgeslagen worden in een batterij. De bouw van het project gaat in 2018 van start en er zullen 56 zonnepanelen komen, goed voor 300 Wattpiek. Een batterij van het Mechelse Enersys zal de overtollige energie opslaan en alvast de gemeenschappelijke delen van het complex van energie voorzien.

 

Het appartementencomplex haalt hiermee al de energienormen die voor 2035 werden vooropgesteld en is zijn tijd dan ook ver vooruit. Minister Tommelein gaf ook aan dat hij verwacht dat steeds meer mensen zelf hun energie gaan opwekken. Daar zullen ongetwijfeld de pittige energiefacturen wel een rol in spelen, naast het ecologisch bewustzijn natuurlijk. Tommelein gaf wel aan dat de opslag van hernieuwbare energie een werkpunt blijft, want de zon schijnt hier natuurlijk niet iedere dag en ook de wind wil niet altijd mee.

 

Energie opslaan in stenen

 

Niet enkel batterijen kunnen een oplossing bieden, ook stenen. Siemens start alvast een experiment waarbij overtollige hernieuwbare energie wordt opgeslagen in stenen. Dit gaat gebeuren door middel van warmte. Het bedrijf ziet grootste mogelijkheden, omdat natuursteen overvloedig beschikbaar is en daardoor geen dure batterijen dienen geproduceerd te worden. De stenen kunnen worden ingepakt en worden gekoppeld aan het bestaande infrastructuur. De stenen worden bij de test opgewarmd tot 600 graden Celsius door middel van een föhn.

 

Siemens verwacht alvast dat in de beginfase maar liefst 75% van de opgewekte energie verloren zal gaan, maar hopen dit op termijn te kunnen terugbrengen naar 50%.

 

Onmiddellijk besparen

 

Wens je met onmiddellijk ingang de hoogte van je energiefactuur terug te brengen, dan is er maar een mogelijkheid: vergelijken. Dit doe je het best via de Tariefchecker. Daar worden alle tarieven met elkaar vergeleken en pik je er in een mum van tijd de goedkoopste energieleverancier uit. Zo hoef je helemaal niet te wachten tot je beschikt over een batterij of stenen die overtollige energie opslaan.