Kaart

Of je in Antwerpen, Leuven of Brussel woont, het scheelt een aardige slok op de borrel op je energiefactuur. Een beetje bizar, maar er is wél een verklaring voor. Wij lijsten even wat feiten op.

Waaruit bestaat je energiefactuur?

Enerzijds heb je de energiekosten. Deze hangen af van leverancier tot leverancier en heb je zelf voor een stuk onder controle. Je kan deze prijzen bijvoorbeeld vergelijken op Tariefchecker. Daarnaast zijn er ook nog een aantal heffingen die bestemd zijn voor de federale of regionale overheid.

Op het vlak van nettarieven maakt je woonplaats een verschil. Je hebt enerzijds de distributienettarieven, simpelweg gesteld het vervoer van de elektriciteit tot in je woning en anderzijds het transmissietarief, de vergoeding voor het gebruik van de netwerken van Elia en Fluxys. Deze bedragen variëren van netbeheerder tot netbeheerder en deze zijn afhankelijk van je woonplaats. Deze heb je dus niet in de hand of je moet verhuizen. Het zijn trouwens vaak deze extra heffingen die energie in ons land zo duur maken. 

Brussels het voordeligst voor elektriciteit

Op het vlak van elektriciteit is Brussel het goedkoopst, terwijl je voor aardgas als Antwerpenaar het voordeligste af bent. Zo betaal je voor de combinatie aardgas en elektriciteit in Leuven, als gemiddelde gebruiker, zo’n 160 euro meer dan in Antwerpen. Jammer genoeg kan je hier weinig aan verhelpen, tenzij je wil verhuizen om je energiefactuur te drukken natuurlijk. Niet echt realistisch, maar het blijft wel bizar dat je woonplaats impact heeft.

Vergelijk de energieprijzen

De factor waar je wel impact op hebt, puur je dan ook maar beter optimaal uit. Het vergelijken van energietarieven kan de prijs aardig drukken. Dit kan je via Tariefchecker! Het vergelijken van energietarieven loont altijd en kan je tot honderden euro’s per jaar doen besparen. Zo vlak je de verschillen tussen de verschillende regio’s vaak al helemaal uit.

Bron: mijnenergie.be