Energiegebruik

Alsof we met zijn allen nog niet genoeg betalen voor ons energieverbruik … De Vlaamse energieregulator Vreg zou vanaf 2022 een capaciteitstarief willen invoeren. Zo zouden pieken in het elektriciteitsverbruik duurder gemaakt kunnen worden. Gaan we met zijn allen nog meer moeten betalen voor onze energie?

Energieverbruik beter regelen

Niet alleen de communicatie over een capaciteitstarief zorgde de voorbije week voor de nodige beroering, ook de suggestie dat er een injectietarief zou komen voor eigenaars van zonnepanelen, zorgde voor onrust. Terwijl dit volgens ODE Vlaanderen, de sectororganisatie van de duurzame energie helemaal niet nodig is. Begrijpen wie kan …

Vandaag de dag bepaalt je energieverbruik de kostprijs van je energiefactuur. Wie meer afneemt, betaal meer: simpel. Vanaf 2022 wil de Vreg daar echter komaf mee maken. Vanaf 2022 zou een deel van de factuur op zijn minst worden afgerekend op basis van de capaciteit.

Energiefactuur op basis van capaciteitstarief

De reden van deze wijziging? “Omdat prijzen op basis van verbruik niet toekomstbestendig zijn”, geeft Dirk Van Evercooren, de directeur van de Vreg aan. “De kabels zijn voorzien, die kost is er, ongeacht of er veel of weinig wordt verbruikt. Met het capaciteitstarief willen we het gebruik van elektrische wagens, zonnepanelen en warmtepompen aanmoedigen. We willen ons netwerk niet uitbreiden, maar efficiënter inzetten. Efficiënt gedrag moet beloont worden.”

Het capaciteitstarief moet voor een betere spreiding van de afname van elektriciteit gaan zorgen. Pieken zullen duurder worden, waardoor consumenten bewuster gaan omspringen met hun energieverbruik, en vooral: wanneer ze verbruiken. De digitale meter laat je nu perfect in staat dit te managen en te monitoren. In het voorstel is trouwens ook de afschaffing van het dag- en nachttarief opgenomen.

Stroom injecteren gaat geld kosten

Het injectietarief voor zonnepanelen houdt dan weer in dat mensen zullen moeten gaan betalen voor het injecteren van hun stroom op het net, maar dat ze deze energie ook zullen kunnen verkopen. Het gebrek aan transparantie en duidelijke tarieven zorgt echter voor de nodige onrust, terwijl dit volgen ODE Vlaanderen helemaal niet nodig is. De tarieven zouden bijzonder laag zijn.

Vanaf 1 januari 2022 zouden de nieuwe regels van start gaan. Momenteel heerst er nog heel wat duidelijkheid, maar een openbare raadpleging moet voor de nodige verheldering gaan zorgen.