Zonnepanelen

De komst van de slimme meter zal in Vlaanderen leiden tot het afschaffen van het prosumententarief voor eigenaars van zonnepanelen. In Wallonië lijkt het echter niet zover te komen. Daar wordt het systeem binnenkort immers ingevoerd …  Vanaf 1 januari 2020 komt er daar een prosumententarief voor wie na 1 juli 2019 zonnepanelen installeert. In Wallonië zorgt het alvast voor een stormloop op zonnepanelen. Van een tegengesteld beleid gesproken.

Vlaanderen stopt met prosumententarief en gaat voor digitale meters

In 2015 werd in Vlaanderen het prosumententarief ingevoerd. Met deze netvergoeding dragen eigenaars van zonnepanelen bij tot het reële gebruik van het elektriciteitsnet. Maar met de digitale meter verdwijnt dit tarief. Er wordt immers effectief gemeten wat je van het net haalt en wat je teruggeeft. Op wat je van net haalt ga je het distributienettarief betalen en het prosumententarief verdwijnt. Nu is het wel zo dat er nog een overgangstermijn van 15 jaar is voorzien tot na de installatie.

2 mogelijkheden in Wallonië

In Wallonië heeft de Waalse Minister van energie Jean-Luc Crucke enige tijd geleden aangekondigd dat er een prosumententarief komt. Er zouden twee tarieven komen: een capaciteitstarief en proportioneel tarief. Het capaciteitstarief hangt af van het vermogen van de elektrische omvormer van de fotovoltaïsche installatie. Dat systeem kun je dus best vergelijken met het prosumententarief zoals wij dat nu nog kennen. In het andere systeem loopt de afname en de injectie van de stroom gescheiden. Dit systeem toont dan weer veel gelijkenissen met onze digitale meter.

Aangezien de zonnepanelen voor 1 juli 2019 geïnstalleerd moeten zijn, doet er zich momenteel een stormloop voor in Wallonië.

Profiteer nu van scherpe tarieven

Een lijn zit er niet in het beleid en de digitale meter blijft voor onrust zorgen. Wat wel zeker is, is dat dit de markt in beweging brengt en dat jij daarvan kunt profiteren. Door je energietarieven te vergelijken met alle spelers op de markt via Tariefchecker, kun je aardig wat besparen.

Vind jij het trouwens verstandig om het prosumententarief af te schaffen of ben jij een voorstander?