De Vlaamse regering paste afgelopen week het Energiebesluit aan. Netbeheerders mogen nu heel wat meer groenestroom- en warmtekrachtcertificaten aankopen. Voor het einde van dit jaar kan er nog 300 miljoen extra geïnvesteerd worden in deze certificaten. De bedoeling hiervan? De certifcatenmarkt in evenwicht brengen en de schulden uit het verleden wegwerken.

 

Een stevig overschot

 

Door het bevriezen van de distributienettarieven in 2009 stapelde zich de voorbije jaren een immens overschot aan certificaten op. In 2015 werden deze ontvrozen en voerde de zogenaamde ‘Turteltaks‘ in. Dit om de certificatenmarkt weer in evenwicht te brengen. Tot op heden konden ze enkele groenestroomcertificaten opkopen, een aanpassing aan het Energiebesluit was nodig, om het ook mogelijk te maken warmtekrachtcertificaten op te kopen. Dit besluit werd recent goedgekeurd!

 

Voor het einde van dit jaar zullen de netbeheerders voor 300 miljoen euro aan certificaten uit de markt halen. Eerder dit jaar werd er al voor 165 miljoen euro uit de markt gehaald. Met de opbrengst van de verlaagde energieheffing, die een gezin nog maar 5 euro per jaar zal kosten, zal de schuld volledige weggewerkt worden.