Zonnepanelen hernieuwbare energie

De Vlaamse regering heeft heel wat grootste plannen. Minister van Energie Bart Tommelein kondigde de afgelopen week aan de hij hernieuwbare energie een serieuze ‘boost’ wil geven. Maar hoe gaat hij dat doen?

 

Door de drempels voor grote zonnepaneelinstallaties weg te werken, groenestroomcertificaten voor windmolens te spreiden over 20 jaar en extra steun voor burgers die willen investeren in projecten, hoopt hij dit klaar te spelen. De regering wil deze ondersteunde maatregelen gaan optimaliseren om meer resultaat te boeken.

 

Grote installaties aanmoedigen

 

Uit recente cijfers blijkt dat er nu ongeveer 300.000 zonnepanelen door burgers zijn geplaatst in ons landje, maar dat de rek daar ondertussen wel een beetje uit is. Om ook middelgrote en grote installaties aan te moedigen, heeft de Vlaamse regering een aantal maatregelen geoptimaliseerd. Zo zal voor grote projecten (meer dan 10 kWp) de steun via groenestroomcertificaten worden verkort van 15 naar 10 jaar. Deze ingreep zou de derdepartijfinanciering, waarbij iemand het project financiert en wordt terugbetaald met de besparing op de energiefactuur, moeten stimuleren. Daarnaast wordt ook nog het verplichte percentage zelfafname teruggebracht van 60 naar 55 procent.

 

Windmolens zullen gedurende 20 jaar in plaats van 15 jaar nu, groenestroomcertificaten kunnen krijgen. Dit tegen een rendement van 7,5% in plaats van 8% nu. De kost blijft dus gelijk.

 

Burgerparticipatie als trigger

 

Als laatste punt zet de Vlaamse regering in op burgerparticipatie. De minister wil projecten, die minstens 200 burgers laten participeren gaan belonen. Het kan hier zowel om projecten met windmolens als om zonnepanelenprojecten gaan. De minister wil hiermee bedrijven aanzetten om te investeren in hernieuwbare energie, zonder oversubsidiëring. We hebben immers in het verleden al gezien waartoe dat leidt.

 

Bron: Belga