Dat we in ons land te kampen hebben met stijgende energieprijzen is genoegzaam bekend. Recent maakte de VREG immers nog een verhoging bekend van de distributienettarieven. Hierover schreven we in een eerder artikel al. Echter binnen België en dan voornamelijk tussen Vlaanderen en Wallonië zijn er wel wat frappante verschillen. Zo tel je in de ene provincie merkelijk meer neer voor je energie dan in een andere. Bij Tariefchecker brachten we de verschillen in kaart en vergeleken we de nieuwe prijzen in 2017 met deze van 2016. We delen graag onze bevindingen met je, geïllustreerd met een aantal overzichtelijke kaarten.

 

Elektriciteitsprijs onder spanning

 

Dat de elektriciteitsfactuur van het gemiddelde Vlaamse gezin met ongeveer 5,3% stijgt kon u hier al eerder lezen, maar regionaal merken we toch wel wat verschillen. Terwijl Antwerpen, de zuidrand van Gent en West-Vlaanderen een fikse prijsverhoging te slikken krijgen (tot 87 euro extra per jaar) slagen ze er in Limburg in, de tarieven te verlagen met ongeveer 21 euro per jaar. In Wallonië zijn de prijsstijgingen een pak minder fors dan in Vlaanderen, meer nog in zowat het hele Waalse landsgedeelte worden de elektriciteitsprijzen gereduceerd. Brussel drukt de elektriciteitsprijzen met om en bij de 20 euro per jaar. Elektriciteit wordt dus niet voor iedereen duurder.

 

Evolutie netkosten en taksen elektriciteit in België 2016 – 2017

 

Limburg geeft geen gas

 

Limburg spant de kroon als het op de prijsstijging van gas aankomt. Een gemiddeld gezin zal daar ongeveer 188 euro per jaar meer gaan neertellen voor zijn gasverbruik. Ook in Oost- en West-Vlaanderen mag je rekenen op een pittige stijging van de gastarieven. Een verhoging van de tarieven valt er doorheen het hele land op te tekenen, al wordt een Waals gezin ook hier minder hard getroffen. Buiten de Waalse pechvogels woonachtig rond Charleroi en Bergen, die zullen wat dieper in de buidel moeten tasten dan de rest van het landsgedeelte.

 

Verder valt nog op dat de stijging in de Antwerpse Kempen en Waals-Brabant ook zeer beperkt is en dat ook een Brussels gezin amper meer zal moeten betalen.

 

 

Evolutie netkosten en taksen aardgas in België 2016 – 2017

 

Overkoepelend beeld

 

Uit de onderstaande kaart kunnen we duidelijk opmaken dat de totale stijging van de energiefactuur het hardst te voelen is in de Provincies West-Vlaanderen en een stukje Vlaams-Brabant, op de hielen gevolgd door Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Prijsstijgingen tussen 163 euro en 276 euro per jaar zijn hier de norm. In Wallonië, Waals-Brabant en Brussel ontsnapt men aan de grootste financiële inspanningen en gaat het om eerder een bescheiden stijging tussen de 23 euro en 157 euro per jaar.

 

Evolutie netkosten en taksen gas + elektriciteit 2016 – 2017

 

Nemen de netkosten nu een nóg groter deel in van de energiefactuur?

 

Het antwoord is volmondig JA. Hoeveel juist is te verschillend van regio tot regio om over gemiddeldes te blijven praten. Woon je toevallig in de verkeerde gemeente kan je zomaar even meer dan 500 € per jaar meer betalen dan de landgenoot die het goedkoopste af is. En dan hebben we het nog niet gehad over groter-dan-gemiddelde-verbruikers.

 

 

Netkosten en taksen gas + elektriciteit gemiddeld verbruik in 2017

 

Conclusie

 

Dat we allemaal een prijsstijging voor de kiezen geschoven krijgen is duidelijk, dat er grote verschillen zijn tussen de provincies en soms zelfs tussen de gemeenten ook. Terwijl het zuiden van het land bijna volledig ontsnapt aan een sterke prijsstijging van de energiefactuur, moet je in Vlaanderen heel wat meer neertellen. Enkel de inwoners van de provincie Limburg ontsnappen aan de forste stijging.

 

Zoals eerder aangehaald in het artikel over de stijging van de distributienettarieven zal het gemiddelde gezin 58 euro per jaar meer dienen op te hoesten. Zoals wel vaker zijn gemiddeldes uitstekend om uitspattingen weg te moffelen want sommige gezinnen zullen prijsstijgingen tot 275 euro (en meer voor grotere verbruikers) te slikken krijgen!

 

Hoe kosten reduceren?

 

Zolang het capaciteitstarief er niet komt voor de distributiekosten zijn je kosten rechtevenredig met je verbruik. Zorg dus dat je zo weinig mogelijk energie verbruikt (klik voor 5 eenvoudige tips) en zorg dat je zo weinig mogelijk betaalt op het verbruik dat je niet kunt vermijden. Tarieven vergelijken en de goedkoopste enrgieleverancier kiezen doe je hier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *