Er is al veel over gezegd en geschreven, maar de doelstelling staat voorlopig nog als een paal boven water: tegen 2025 moeten onze kerncentrales dicht en moeten er alternatieven gevonden zijn. Maar is dat allemaal wel zo evident?

Een massa aan meningen

De laatste maanden worden we met heel wat studies, publicaties en meningen om de oren geslagen. De kernuitstap zou onze energie een stuk duurder gaan maken, de bevoorrading is niet verzekerd en ga zo maar door. Volgens de krant De Morgen zou de kernuitstap, de schadelijke uitstoot van de energiesector met 76% doen toenemen, tegen 2025. Een hallucinant cijfer. Als de twee kerncentrales overblijven, dan zou dit maar 30% zijn. Koren op de molen van de tegenstanders van de sluiting.

De berekeningen zijn afkomstig van econoom Johan Albrecht (UGent) en werden gemaakt op vraag van Marie-Christine Marghem (MR). De minister van energie hield de cijfers voor zichzelf en vond het niet niet nodig om ze over te maken aan het parlement. De uitleg? De cijfers geven slechts ‘een indruk’ en Johan Albrecht is geen ‘expert’. De vraag is dan natuurlijk waarom zo een studie wordt besteld. Blijkbaar paste het resultaat niet in de kraam van de minister…

Uiteraard was de N-VA er als de kippen bij om in te pikken op deze cijfers. Het is al langer geweten dat de partij de kerncentrales langer wil openhouden. Deze studie geeft ze natuurlijk nieuwe argumenten.

Hoewel het klimaat volgens deze studie, duidelijk te lijden zou hebben onder de sluiting van de kerncentrales, blijft de milieubeweging alvast pro kernuitstap. Hoewel de gascentrales, het alternatief voor kerncentrales dus meer uitstoten, zijn ze wel complementair met zonne- en windenergie.

Kies nu al voor groene energie

Wist je dat je nu al kunt kiezen voor groene energie? Bij Tariefchecker vergelijken we alle energieleveranciers en schotelen we je de voordeligste tarieven voor. Besparingen tot honderden euro’s per jaar zijn mogelijk. We geven ook duidelijk aan welke energieleveranciers gebruik maken van groene energie. Zo kun je verstandig kiezen.