Kerncentrale Doel

In de Belgische en Duitse media stond de afgelopen dagen te lezen dat de laatste ultrasone onderzoeken een heel aantal nieuwe/bijkomende haarscheurtjes in de kerncentrales van Doel en Tihange aan het licht hebben gebracht. Een reden voor paniek? 

 

Meer dan 70 nieuwe scheurtjes

 

Volgens nieuwsagentschap Belga werden er tijdens de laatste inspectie in april van dit jaar, meer dan 70 nieuwe scheurtjes ontdekt in de nucleaire rector van Tihange 2. Maar niet enkel in Wallonië zijn er problemen. In november vorig jaar werden er ook al 300 nieuwe gebreken ontdekt in Doel 3. Eerder schreven we al dat Doel 1 & 2 geen nieuw certificaat kregen van het Federale Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en in 2015 brachten wel al eens een overzicht van alle kerncentrales en hun problemen. Nieuw is het probleem dus zeker niet. 

 

Geen onmiddellijk gevaar

 

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon bevestigde alvast de problemen met Tihange 2 toen hem er een parlementaire vraag over werd gesteld. Dit gebeurde (nog) niet voor Doel 3. Volgens uitbater Engie-Electrabel vormen deze nieuwe scheurtjes geen bedreiging voor de bevolking. De gebreken vallen volgens hen te wijten aan de positionering van het ultrasone meettoestel dat gebruikt werd. Zo lang de scheurtjes niet uitbreiden, is er volgens Engie-Electrabel geen gevaar voor de werking van de kernreactor. 

 

Uiteraard kan niet iedereen zich bij deze bewering neerleggen. Milieuorganisatie Nucléaire Stop vindt het voortzetten van de activiteiten ronduit schrikbarend, wetende dat er maar liefst 2,22% meer fouten zijn ontdekt in vergelijking met het laatste onderzoek. 

 

Commotie in Duitsland

 

Ondertussen ontstaat ook net over de grens in Duitsland de nodige commotie. Tihange 2 ligt slechts 60 kilometer van de Duitse grens en ook Doel ligt maar 150 kilometer ver. Meer en meer Duitsers die kort bij de grens wonen beginnen dan ook aan te dringen op een sluiting van de verouderde reactoren. Beide reactoren hebben immers al een hele geschiedenis van gebreken en lekken. Alleen is een sluiting zeker niet evident. Hoewel de reactoren al 35 jaar oud zijn, staan ze nog altijd in voor 14% van onze nationale energievoorziening. Vast staat dat hier het laatste nog niet over is gezegd en de problemen zeker de wereld nog niet uit zijn. 

 

Bron: RT.com