Dure energieprijzen

Vanaf vandaag – 1 augustus 2019 – kun je de premie voor een thuisbatterij aanvragen. Een duwtje in de rug, maar zelfs met deze premie blijkt de thuisbatterij niet rendabel te zijn …

Zonnepanelen, terugdraaiende tellers en een thuisbatterij

Lydia Peeters, de Vlaams Minister van Energie zou willen dat meer en meer eigenaars van zonnepanelen een thuisbatterij aanschaffen. Zo kan energie die opgewekt wordt, maar niet onmiddellijk verbruikt, opgeslagen worden en hoeft deze niet aan het distributienet geleverd te worden. Dit zorgt immers op piekperiodes voor een overbelasting. Ook voor de consument is dit interessant, want er moet minder beroep gedaan worden op het net, waardoor de kosten gedrukt worden.

Terugdraaiende tellers

Klinkt logisch, maar klopt voor het overgrote merendeel van de Vlamingen met zonnepanelen niet. De meesten hebben namelijk een terugdraaiende teller, en al de geïnjecteerde energie zorgt voor een daling van de factuur. Een terugdraaiende meter haalt de business case dus volledig onderuit.

Dubbelvoudige meters

Een andere situatie is de particulier met een dubbelvoudige (dag/nacht) teller. Die zou wel kunnen overwegen om tijdens de daguren energie uit zijn batterij te gebruiken, en tijdens de nachturen zijn batterij op te laden. Nachturen zijn zowel qua verbruik als netkosten goedkoper, dus we zouden dan kunnen berekenen hoeveel de capaciteit van de batterij zou moeten zijn om het verschil op te vangen.

Een snelle simulatie leert ons dat een gemiddeld verbruikend gezin in Vlaanderen plusminus 120€ per jaar kan besparen wanneer al het dagverbruik aan nachtverbruik wordt aangerekend. Als we de optimalisatie tot het uiterste drijven zouden we tot 200 euro kunnen besparen, maar dan zijn we heel optimistisch.

Thuisbatterijen zijn te duur voor de Belgische markt

Met een kostprijs van om en bij de 8.000 euro, zijn thuisbatterijen momenteel nog peperduur. Je mag er dan misschien tot zo’n 200 euro mee besparen, dan nog ben je wel heel wat jaren bezig je thuisbatterij terug te verdienen. Als je weet dat een batterij maximaal zo’n 15 jaar meegaat, kun je de investering zelfs helemaal niet terugverdienen. Logisch dat de thuisbatterij vooralsnog niet echt aanslaat.

Premie thuisbatterij onvoldoende

De in het leven geroepen premie zal 250 euro per kWh capaciteit bedragen met een maximum van 3.200 euro per aansluitingspunt. Een batterij die 8.000 euro kost met een capaciteit van 8 kWh levert een premie van 2.000 euro op. De premie is momenteel slechts voorzien tot eind 2020, maar kan verlaagd worden, moest het budget overschreden worden.

Als het enige voordeel van een thuisbatterij momenteel het feit is dat je bij een stroompanne verder kunt, dan is dat geen sterk argument om tot de aanschaf over te gaan.