Eurocenten

De elektriciteitsrekening van een gemiddeld gezin gaat voor het eerst over de € 1.000 per jaar, een reden voor Test Aankoop om aan de alarmbel te trekken. Stijgende energie prijzen zijn natuurlijk niet nieuw, maar of er veel beterschap op komst is …

Energieprijzen treffen vooral Vlaming

Zeker Vlaanderen wordt zwaar getroffen door de prijsstijgingen van de elektriciteit. Daar ligt de gemiddelde kost op zo’n € 1.120 per jaar. Een fikse dobber voor de meeste gezinnen. Enkel in Duitsland blijkt energie duurder te zijn. Alhoewel als we abstractie maken van Wallonië is Vlaanderen de duurste regio in Europa! Toch is het mogelijk om op de energiekost te besparen, als je de koe maar bij de horens vat. 

Niet enkel elektriciteit peperduur

Maar niet alleen op het vlak van elektriciteit moeten we diep in de buidel tasten, ook de diesel is bij ons peperduur. Niet echt logisch, want de prijzen per vat diesel gaan eerder in dalende lijn. Op het vlak van elektriciteit heeft de regering de afgelopen jaren alvast heel wat maatregelen genomen die de stijgende energieprijzen kunnen verklaren. Het afschaffen van de Turteltaks, de verhoging van de btw, … Als je weet dat 2/3de van de energiefactuur uit kosten bestaat, hoef je niet veel verder te zoeken. De energieprijs maakt an sich maar een deel uit van het totale kostenplaatje.

Regering komt belofte van goedkopere energie

Test Aankoop wijst erop dat de regering had beloofd  ervoor te zorgen dat “onze energiefactuur niet hoger is dan in buurlanden om de koopkracht van de gezinnen te beschermen”. Iets waar niets van in huis komt. Test Aankoop wil dan ook dat het btw-tarief onmiddellijk wordt verlaagd naar 6% en dat de kosten worden teruggebracht. Ijdele hoop?

Energietarieven vergelijken nooit slecht

Hoewel ze bij Test Aankoop momenteel aanraden niet van energieleverancier te veranderen, gaan we er bij Tariefchecker vanuit dat vergelijken nooit kwaad kan. Wie weet kan je toch nog een fikse besparing realiseren door te switchen. iets wat we bij Tariefchecker overigens volledig voor je in orde brengen.