Geld kosten

Het voorbije jaar werd energie met zo’n 20 procent duurder. Niet voor niets hameren we bij Tariefchecker op het feit dat energieprijzen vergelijken loont. Als je weet dat de kerncentrales in de toekomst gaan wegvallen, dan houd je maar beter rekening met een verdere stijging van de prijzen. De stijgende energieprijzen gaan niet mals zijn.

Energieprijzen stijgen met 20%

Volgens een onderzoek van de Vreg stegen het voorbije jaar de energiekosten van elektriciteit en aardgas met 20%. Het gaat natuurlijk om een gemiddelde prijsstijging voor gezinnen met een gemiddeld verbruik.

Energiekosten maar een fractie van de factuur

Hoe het dan komt dat je factuur het voorbije jaar niet 20% duurder werd? Wel omdat de energiekosten maar 1/3de uitmaken van je factuur. De rest zit in distributie- en andere kosten. In praktijk betaalde je zonder van energieleverancier te veranderen zo’n 4% meer voor elektriciteit en 13,6% voor gas. Je betaalt nu zo’n 60 euro meer voor je elektriciteit dan vorig jaar. Voor gas kan het verschil tot 110 euro oplopen. Pittig!

Onzekerheid zorgt voor stijgende energieprijzen

De toenemende onzekerheid over de energiebevoorrading van de laatste dagen drijft de prijs verder de hoogte in. Ook in oktober zullen de prijzen meer dan waarschijnlijk verder stijgen. De groothandelsprijzen zijn immers ondertussen gestegen naar 144 euro per MWh, terwijl dit eerder dit jaar op amper 50 euro per Mwh lag.

Switch nu van energieleverancier

Als je een vast elektriciteitscontract wil afsluiten doe je maar beter nu. Er wordt immers verwacht dat er nog een prijsstijging van 10 à 15% gaat aankomen. Moet je weten dat de prijzen de voorbije 5 jaar al met bijna de helft zijn gestegen. Een gemiddeld gezin betaalt ondertussen zo’n 996 euro voor zijn energie.

Wil je deze kosten drukken? Ga dan vandaag nog aan het vergelijken op Tariefchecker. Het kan je aardig wat geld op jaarbasis besparen. Nu en de komende jaren.