Energie-intensieve bedrijven krijgen van de overheid steun om de kostprijs van de energie behapbaar te maken en concurrentieel te blijven met het buitenland. Volgens oppositiepartij Groen brengt dit echter geen zoden aan de dijk: er blijkt geen verbetering in de energie-efficiëntie.

 

Bizar, want de voorbije maanden werden deze bedrijven nog in de bloemetjes gezet door minister van Energie Bart Tommelein. In twee jaar tijd waren deze energie-intensieve bedrijven er immers in geslaagd evenveel te besparen als 150.000 gezinnen verbruiken. Op basis hiervan werden energiebeleidsovereenkomst dan ook verlengd tot 2022. Groen ziet dit echter anders.

 

Raffinaderijen en staalbedrijven minder efficiënt

 

Groen oppert dat de energie-efficiëntie van deze bedrijven dan wel met 1,1% gestegen mag zijn, maar dat heel wat sectoren serieus achterop hinken. Zo zouden de raffinaderijen en staalbedrijven, zelfs een half procent dalen in energie-efficiëntie. Energie-intensieve bedrijven schieten dus tekort. 

 

Groen wil herziening van steun 

 

De reden daarvoor zou volgens Groen wel eens kunnen liggen bij de steun die deze bedrijven krijgen van het Klimaatfonds. Deze steun krijgen ze om de uitgaven voor het kopen van Europese emissierechten te compenseren.  De Vlaamse regering trok daar vorig jaar zelfs 46 miljoen voor uit, grote cadeaus waar deze bedrijven amper wat voor moeten doen. Groen wilt dan ook dat deze regeling wordt herzien. “Minder efficiënt produceren, maar wel miljoenen steun krijgen, dat is deze wereld op zijn kop”, geeft Groen-parlementslid Johan Danen aan. “Met een dergelijk systeem wordt het voor hen interessanter om emissierechten aan te kopen dan om hun uitstoot te beperken en schiet het systeem zijn doel voorbij.’

 

Zelf energie besparen

 

Wil je zelf energie-efficiënter aan de slag? Daarover gaven we eerder al wat tips mee. Uiteraard loont het ook steeds de moeite om je energiefactuur te vergelijken. Via Tariefchecker kun je heel makkelijk de prijzen van zowat alle energieleveranciers vergelijken en er de goedkoopste uitpikken. Zo ben je niet enkel efficiënt, je kunt ook stevig besparen op je energiefactuur.

 

 

 

Bron: De Standaard