Verbruik energiefactuur fraude opsporen

‘Overheid gaat fraude opsporen via onze energie- en waterfacturen’ stond deze ochtend de lezen op Moneytalk.

 

Door de gas-, elektriciteits- en waterfacturen te screenen zou men kunnen afleiden of iemand die beweert alleen te wonen in een door de overheid gesteunde woning, daar effectief ook alleen woont.

 

Extra bewoners brengen namelijk extra verbruik met zich mee, en misbruik kan op die manier gedetecteerd worden.

 

Uitbreiding van de bestaande regelgeving

 

Zowel het voorstel tot uitbreiding als het originele voorstel zijn van staatssecretaris voor fraudebestrijding Bart Tommelein (VLD). Reeds 4 jaar geleden voerde de regering di Rupo de maatregel in. Vandaag kunnen de overheidsdiensten al gebruik maken van de energiefacturen om fraude op te sporen, nu komt daar de waterfactuur ook bij.

 

Of de mogelijkheid effectief gebruikt wordt en al geleid heeft tot het detecteren van fraude is vooralsnog niet gekend.

 

 

Bedenkingen bij het voorstel

 

De oppositie zou de oppositie niet zijn als ze geen tegenkantingen had. Deze bevinden zich vooral rond het respecteren van de privacy, een van de andere verantwoordelijkheden van de Staatssecretaris. Volgens de privacycommissie – die op verzoek van de oppositie een advies uitbracht – moet er eerst een dialoog komen met de regulatoren en moet er transparantie komen naar de klanten. Ook de netbeheerders hebben hun bedenkingen, met name over de efficiëntie van de maatregel.

 

Hoe efficiënt is deze maatregel?

 

Zonder de exacte cijfers te kennen sluit ik mij persoonlijk aan bij deze laatste bemerking. Energieverbruik is namelijk uiterst gevoelig aan vele verschillende parameters waar het aantal bewoners er maar eentje van is.

 

Verlichting bijvoorbeeld verbruikt evenveel, of er nu een of tien personen in de ruimte zijn. Feit is dat doorgaans meerdere verbruikers zal leiden tot een hoger verbruik, maar verouderde toestellen kunnen ook gemakkelijk 20 tot 30% meer verbruiken dan energiezuinige equivalenten. Een hoger verbruik wijst dus niet altijd op een hogere bezetting van de woning.

 

Mij lijkt het dus dat enkel heel zwaar misbruik kan gedetecteerd worden. Vooral zij die van plan zijn cannabis te planten in hun sociale woning doen er best aan daar twee keer over na te denken.

 

Een keer om de twee jaar controle?

 

Bijkomende parameter is de frequentie van meting. In de praktijk worden de meterstanden slechts een keer op de twee jaar effectief opgenomen door de netbeheerder. Mij lijkt het dan efficiënter om om de zoveel tijd een ‘inspecteur’ langs te sturen. Dat lijkt mij persoonlijk sneller, nauwkeuriger en dus veel efficiënter.

 

 

 

Wie/wat is Tariefchecker?

 

Tariefchecker.be heeft als doel uw energiefacturen zo laag mogelijk te houden door de aanbiedingen van de verschillende leveranciers transparant en overzichtelijk met elkaar te vergelijken. De beste resultaten worden behaald door de gezinnen die elk jaar checken.

 

Is het bij jou al langer dan een jaar geleden? Klik hier om te ontdekken waarom deze maand een uiterst gunstige maand is om over te schakelen, of begin jouw vergelijking onmiddellijk.

 

 

 

(Credits voor foto’s: bovenaan: artikel in moneytalk, foto Bart Tommelein: presscenter)