Energie besparen en minder betalen, dat doe je door een leverancier te kiezen die geen stukken van mensen kost. Maar ook zelf kan jij je energiekosten tot een minimum beperken door bewust met energie om te gaan. In de winter weten we dat we beter wat dikkere truien dragen en tochtgaten dichtmaken, maar ook in de zomer kan je slim omgaan met energie. De zon is jouw beste vriend! Met deze tips bespaar jij op energie en betaal je nog minder energiekosten tijdens de zomermaanden ook. Maak er gebruik van! 

Onze tips om te besparen

Je was natuurlijk drogen

Een droogkast? Die energieverslinder heb jij helemaal niet nodig. Laat je was op de natuurlijke manier drogen. Hang je fris gewassen kleren op een wasrek en plaats het in de zon, of laat ze uitwaaien aan de wasdraad. Wedden dat je kleren extra fris aanvoelen? 

Toestellen op zonne-energie

Vandaag is er heel wat keuze uit toestellen die werken op zonne-energie. Laat de zon haar werk doen en geniet van wat je er allemaal voor terugkrijgt. Dat kan zijn: een opgeladen gsm, prachtige tuinverlichting, het frisse briesje van een ventilator, …

Maak slim gebruik van ramen en gordijnen 

Laat je gordijnen of rolluiken toe op warme dagen: zo blijft de hitte buiten. ‘s Nachts geef je de wind vrij spel. Verdrijf de warmte uit het huis door ramen of deuren aan weerszijden open te zetten. Op frissere dagen kan jij je huis natuurlijk verwarmen door het omgekeerde te doen: laat overdag je gordijnen open zodat de zon je huis natuurlijk verwarmt. ‘s Nachts doe je alles dicht en houd je de warmte binnen.   

Inventieve airco 

Ondanks bovenstaande maatregelen nog altijd stikken geblazen thuis? Waarschijnlijk heb je wel eens gedacht om airco aan te schaffen. Het is handig, dat geven we toe, maar het telt natuurlijk wel mee op je energiefactuur. Met een klein trucje vermijd je die extra kosten en kan je alsnog genieten van koude lucht. Hoe? Vul een fles water en plaats ze in de diepvries. Eens het water volledig in ijs is veranderd, haal je ze uit de diepvries en plaats je de fles pal voor de ventilator. In geen tijd wordt je huis overspoeld met koude lucht. En met je ogen dicht voelt het bijna als airco. 

Vermijd sluimerverbruik

Is je elektrisch apparaat opgeladen? Trek de kabel dan uit het stopcontact. Door een toestel onnodig in te schakelen, verlies je niet enkel energie. Daarnaast wordt het toestel ook nog eens warm. Die extra hitte is nu net het laatste wat je nodig hebt tijdens een bloedhete zomer. Je apparaat uittrekken na gebruik zorgt voor een win-win. 

Gun je thermostaat even rust

De thermostaat van het huis wordt vaak vastgelegd op vaste temperaturen en uren. Tijdens de zomer wordt deze functie echter vaak vergeten: op een frisse ochtend schiet de verwarming dan plots aan. Die extra warmte heb jij tijdens de zomer natuurlijk niet nodig. Gun je thermostaat ook wat rust, en pas je programma aan naar de zomer. Doe hetzelfde met oudere gas- of stookolieketels. 

Plan je ketelonderhoud

Je ketel regelmatig laten nakijken maakt je centrale verwarming meer rendabel. Zo’n controlemoment plan je best in op momenten dat je de ketel niet nodig hebt. De zomer is dus de ideale periode! Zo vermijd je in één keer de drukte die in het najaar volgt. Beschik je over een oude cv-ketel? Overweeg dan om hem te laten vervangen door een condensatieketel. Dit exemplaar heeft een hoger rendement en een kleinere impact op het milieu. 

Benieuwd hoe je nog minder energiekosten kan betalen? Tijd om toe te slaan! De mooie lente en de coronacrisis zorgden voor veel veranderingen in de energiemarkt. Vandaag sluit je al een contract af voor heel wat honderden euro’s minder dan vorig jaar. Concurrerende leveranciers geven daarboven ook nog heel wat aantrekkelijke kortingen. Vergelijk gratis energieleveranciers op www.tariefchecker.be.