Volgens een recente studie van het Internationaal Energie Agentschap ligt de vooruitgang van schone technologieën een flink eind achter op schema. Verlichting en zonne-energie krijgen goede punten, maar de rest presteert ondermaats.

 

Het Internationaal Energie Agentschap is een denktank die al sinds de jaren ‘70 meegaat. Ze spitsen zich nu vooral toe op klimaat en schone energie. Met hun energiebarometer brengen ze de vooruitgang van maar liefst 38 schone technologieën in kaart. Uit de laatste meting blijkt dat de meeste groene technologieën nog steeds ondermaats scoren.

 

Zonne-energie en ledverlichting wel op schema

 

Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Zonne-energie en ledverlichting zijn alvast twee positieve uitzonderingen. Beide technologieën zitten volop in de lift. Ook de overheden blijken begrepen te hebben dat ze in groene en schone technologieën moeten investeren; De uitgaven stegen met 13%. Meer dan 17 miljard euro werd in groene energie gepompt.

 

11 van de 38 technologieën liggen achter op schema, waarbij CO2 opvangen na verbranding van gas of steenkool de grootste achterblijver is. Meer nog, de ‘gewone’ verbranding van steenkool is de laatste jaren weer gestegen. Deze blijkt goed te zijn voor 72% van de totale energieproductie. Logisch dus dat de CO2-uitstoot met 1,4% omhoog ging.

 

Dringend een versnelling nodig voor schone technologieën

 

Maar niet alleen daar knelt het schoentje. Ook in windenergie en energiestockage werd er amper vooruitgang geboekt. Het IEA lijstte maar liefst 100 pijnpunten op, die zouden aangepakt moeten worden Willen we de Klimaatdoelstellingen van Parijs halen, dan is een versnelling dringend nodig.

 

Kies zelf voor groene energie

 

Wil je zelf alvast overstappen op groene energie of wil je simpelweg de goedkoopste energie op de markt? Vergelijk dan de verschillende energieleveranciers met Tariefchecker. Hier krijg je een helder overzicht van welke leveranciers met groene energie werken en welke de voordeligste is. Fikse besparingen zijn mogelijk? Misschien kan je dat budget in zonne-energie investeren?

 

 

Bron: Vrt Nws